вторник, 8 ноември 2016 г.

Испанци и китайци отново заявили интерес към Дунав мост 3 при Силистра-Кълъраш

Третият мост на река Дунав у нас може да бъде построен чрез отдаване на концесия, а проектът да получи финансиране по плана „Юнкер”. Това заяви в интервю пред Kmeta.bg вицепремиерът и министър по европейските фондове Томислав Дончев. 
Интерес към съоръжението между Силистра-Кълъраш е заявен отново преди дни от международен консорциум с испанско и китайско участие, уточни кметът на крайдунавския град Юлиян Найденов.
От компанията инвеститор са декларирали в предишно писмо, че ще поемат разходите и по предпроектното проучване. Темата със строителството на "Дунав мост" 3 става отново актуална с предстоящото гласуване на новия закон за концесиите в парламента.
"Добрата концесия е тази, от която печелят всички – и потребителите, и инвеститорът, и публичната институция, защото след 15 години в конкретния пример държавата ще има един мост, който ще е неин", подчерта още Томислав Дончев.

http://www.economic.bg/ по Източник: Kmeta.bg 


Да припомним, че преди преди няколко години подобни намерения имаше испано-китайски консорциум. Тогава кметът Найденов бе казал пред журналисти, че лично се е срещал с президента на групата компании, за да обсъдят въпроса. На 22 октомври 2012 г. в Букурещ бе проведена международна конференция за бъдещето на трансграничните проекти в Дунавския регион. Година-две по-късно бе проведен ТГС проект, обсъдил 4 варианта, сред които между предпочитаните бе районът Силистра - Кълъраш, но резултатът бе само препоръчителен. 

В близкото минало - през 2006 г., консорциум от Португалия също бе проявил интерес към идеята, изчислявайки дори, че инвестицията ще струва 200 млн. евро. Междувременно кметът на Дунауйварош - град побратим на Силистра, подари на колегите си от нашата община проекта за моста, изграден в унгарския град. Тогава - през 2008 г., представители от Султанат Оман бяха потвърдили своя интерес към моста като продължение на проведени изследвания.

Няма коментари:

Публикуване на коментар