понеделник, 7 ноември 2016 г.

ФЕЙСБУК-ПРОФИЛ НА ВАЛЕРИ ТОДОРОВ: НАПУСНА НИ БИСЕР КИРОВ




Отиде си един голям приятел. Бисер Киров умееше да бъде приятел и ценеше приятелството. Любопитното е, че се запознахме в конфликтна ситуация. Бързо изяснихме недоразумението и оттогава години наред не е минал един празник, на който да не сме се чули по телефона. През последните години той се движеше между София, Москва и Берлин, където бяха децата му, а за пореден път трябваше да гостува и в Куба в навечерието на 75-та си годишнина. Която, уви, не доживя. 

В Русия се радваше на голяма популярност, на която съм бил свидетел неведнъж. Бисер умееше да предразполага публиката си. Спомням си колко развълнуван беше, когато преди няколко години посетихме заедно Силистра. Той все ми напомняше – когато отиваш натам, обади ми се, ще дойда. Появи се и повод – навършваше 150 години основното училище „Отец Паисий“ в гр. Силистра, едно от най-старите училища в Южна Добруджа. 

Той го беше завършил доста преди мен, а от училищното настоятелство много държаха да се срещнат с него. Даже твърдяха, че са го търсили, но той отказал. Бисер много се изненада. Никой не ме е търсил. Щях да отида с голямо удоволствие, ми каза той. С умиление откри, че къщата, в която е израснал, стои непокътната. Не съм виждал човек да се вълнува толкова, когато посещава места на детството си. Той се радваше като емигрант, завърнал се след дълги години у дома. Тържеството мина прекрасно и Бисер често си спомняше за него. Той много обичаше и дома си в Чокманово. 

Бисер не беше само талантлив певец, но и човек с принципи. Той дълбоко и искрено вярваше, че между България и Русия лежи неразрушим духовен мост. До последните си дни Бисер Киров беше пратеник на културата между нашите два народа. Не обичаше да говори за себе си и за болките, които го сполетяха през последните няколко години. Беше мъж в най-благородния смисъл на думата. Умееше да се сърди, но умееше и да прощава. Бог да прости една голяма душа. Поклон.

Валери ТОДОРОВ

*Естрадната легенда Бисер Киров, зам.-министър Милена Дамянова, шефът на БНР Валери Тодоров, „гласът на Силистра” Румяна Гидолова и 18-годишният поп-певец Йордан Марков бяха част от празничната програма на ОУ "Отец Пайсий" преди 5 години.

.     Кога на едно място ще се изявят близо 70-годишният Бисер Киров, българо-немско-руска легенда в естрадата, силистренската зам.-министърка Милена Дамянова, шефът на БНР Валери Тодоров и брат му инж. Валентин Тодоров, „гласът на Силистра” Румяна Гидолова и 18-годишният поп-певец Йордан Марков, изпял две свои хитови песни по адрес на участниците в концерта?   Само на празника в чест на 150-годишния юбилей на ОУ „Отец Паисий”, проведен на 1 ноември 2011 г. в Деня на будителите. Всички те са „паисиевци” и помнят мраморните „моменти” в сградата на най-старото училище в крайдунавския град. 

.... Г-жа Гидолова и братя Тодорови проведоха малък „рецитал”,, за да дадат тон на рефрена: „Аз съм от ОУ „Отец Паисий”!” В периода 1914-1940 г. училището е било „българско и частно”. 119 ученици от випуските през 2009-2011 г. са преписвали на ръка Паисиевата история с помощта на някогашния учител Михаил Гавазов. Поздрав за тях имаше чак от полуостров Атон, където се намира Хилендарският манастир.

„Споменът е единственият рай, от който никой никога не може да те изгони”, заяви Бисер Киров, бивш културен аташе в посолството на България в Москва, възпитаник на ОУ „Отец Паисий” през далечната 1953 г. Той пя на сцената песни, включително и със седемгодишния Георги от втори клас на любимото училище. Киров не е идвал в Силистра повече от 20 години. Гостът подари на училището дискове с десетки свои песни, записани у нас и в чужбина. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар