петък, 4 ноември 2016 г.

Какво ни обещаха кандидатите за президент?

Сайт на в. 24 часа

Каква България, какъв президент Каква България, какъв президент - това е национален дебат на „24 часа” за всеки следващ президент, който вестникът започна през август тази година.

На 6 ноември България ще избира нов президент. Това е важен вот – избираме човека, който ще бъде държавен глава цели 5 години.

Въпреки че сме парламентарна република, и от президента зависи каква ще е страната и какъв ще е животът ни. Затова лидерството, което ще изберем, е много, много важно за нацията особено в един все по-разбъркан напоследък свят. 

Какво обещават кандидатите – тези, които искат да водят нацията? Вижте тук по три обещания от водещите кандидати. 

В поредица от публикации представихме какви са очакванията на младите хора с позициите на младежи и девойки – стажанти в „24 часа”.

Цецка Цачева, ГЕРБ:  Образована, сигурна и авторитетна България
1. Основен мой приоритет като държавен глава ще е образована и просперираща българска нация. Ще насърчавам образователната реформа. Ще работя за образована, просперираща и подредена държава. Такава трябва да я оставим на идните поколения - единна, авторитетна и просперираща България, която се ползва с респект и сред съседите си, и сред другите държави.
Нужно е икономическото развитие на България да продължи. Образованието трябва да отговаря на нуждите на бизнеса, за да може младите хора да си намират по-лесно работа, а той да получава квалифицирана работна ръка. Хората искат да си подредят живота. Държавните институции трябва да са справедливи и отворени за гражданите.
2. Всеки българин трябва да чувства във всеки момент сигурност и стабилност - за себе си, за семейството си и на държавата. Всеки иска стабилност и предвидимост в държавата и сигурност за семейството и дома си. От срещите си с хората се уверих, че те искат най-вече спокойствие, стабилност и сигурност.
Включително България трябва да остане стабилна и икономически, като всички държавни институции, включително и местното самоуправление работят и занапред в синхрон, както това се случва сега.
3. Ще гарантирам неотклонното следване на категоричната евро-атлантическа ориентация на България. България не трябва да губи посоката си на европейско развитие, нито да дава какъвт и да е грешен сигнали в тази посока.
Нашето бъдеще е заедно с другите европейски народи и с евро-атлантическите ни партньори. Важно е да се гарантира отговорното опазване на границите на страната. Благодарение на усилията на правителството и лично на премиера Бойко Борисов сигурността на външната европейска граница е гарантирана. Българската армия вече има право да участва в охраната на границата ни, изгражда се и възпиращото съоръжение на границата с Турция.
Признание за успеха на кабинета „Борисов” в тази посока е откриването на Европейската агенция за гранична и брегова охрана точно в България.

Ген. Румен Радев, издигнат от Инициативен комитет и подкрепен от БСП:  Спешен съвет за мигрантската криза и отмяна на санкциите срещу Русия

Президентът е най-легитимно избраният политик в държавата и олицетворява гласовете на избирателите, затова трябва да бъде партньор с всички власти. Може и трябва да задава значими приоритети за държавата. Има достатъчно правомощия, стига да ги уплътни.

Затова: 1. Ще сезирам Конституционния съд във връзка с договора за свободна търговия ЕС-Канада (СЕТА). Това споразумение в този му вид и начинът, по който се прие от българското правителство и парламент, е антиконституционен. Ако сключването на международен договор налага промяна, трябва първо да променим конституцията, а след това да подписваме договор.

2. Ще свикам КСНС за набелязване на мерки за овладяване на мигрантската криза. КСНС не трябва да работи на парче и да гаси пожари, а да решава важни въпроси. Затова ще бъдат разгледани всички рискове и заплахи пред страната, а за тези в краткосрочен план ще се набележат неотложни мерки за тяхното неутрализиране. Крайно време е България да има ясна позиция за бежанската криза, а не да чака единното и солидарно решение на Европа.

Не може страната ни да се превръща в гетото на Европа. Управляващите, вместо да строят оградата с Турция, разходват отпуснатите от Европа средства за други неща. Не приемам и политиката на управляващите да разселват бежанци в общини, като по този начин се цели справяне с демографския проблем в страната ни.

3. Ще работя за отмяна на санкциите срещу Русия и за възстановяване на диалога и доверието между НАТО и Русия. Ясно е - нашият път е НАТО и ЕС. Това обаче не означава да водим война с Русия. Ние сме в Европа, но Русия също е в Европа. В момента отношенията ни с Москва са незадоволителни и от това патим ние, а не Русия.

Най-важното е България да не изпадне от ядрения клуб. Франция има над 70 ядрени реактора. Енергетиката е стратегически отрасъл и е част от нашия суверенитет. Затова е много важно да има такъв експертен съвет към президента.

Красимир Каракачанов, кандидат на Обединени патриоти - НФСБ, „Атака” и ВМРО: Никога няма да клекна пред външен натиск

1.Безкопромисно отношение към проблемите на държавата и нейните граждани Назоваване с истинските имена на съществуващите години наред слабости, а не замазване и оправдаване с грешките на тези, които са били преди във властта. Основен акцент ще поставя на доходите на социално слабите българи и най-вече на пенсионерите. Минималната пенсия категорично трябва да се изравни с нивото на прага на бедността и да стане 300 лв. Безкрайно унизително е начален учител да взема пенсия 168 лв.

И тук обаче трябва да има справедливост - 300 лв. да получават хората, които имат необходимия осигурителен стаж, а не тези, които цял живот нито са учили, нито са работили. Средствата за вдигането на пенсиите ще се вземат, като се ограничат излишните харчове.

Например, като не се дават 1 млрд. лв. за саниране. Не че това не е необходимо. Но управляващите пропуснаха тези пари да ги уредят от фондове на ЕС преди години. Тогава опцията бе Брюксел да ни даде 70%, а ние - 30%. Така направиха редица нови членове на ЕС като Полша например.

2. Никога по какъвто и да е повод няма да клекна пред външен натиск, независимо дали той идва от Москва, Вашингтон, Брюксел или Анкара. Може да сме малка страна, но имаме национално достойнство. Няма да се превърна и в ястреб. Задачата на българския президент е не да напада някоя от Великите сили, независимо дали става дума за Русия, или САЩ. Той трябва да се стреми към политика, която предотвратява военни конфликти, а не към създаване на предпоставки за тях.

3. Ще поведа решителна борба с битовата престъпност. Ще бъда безкомпромисен към крадците, изнасилвачите и наркопласьорите. Помилване от мен те няма как да получат. В същото време ще се отнасям с максимално разбиране към онези български граждани, които са били осъдени, защото със сила са защитили своята чест, достойнство или имот. Ще предложа парламентът да разпише ясни законови правила за неизбежната самоотбрана, за да се знае кога един човек от жертва може да се превърне в престъпник. Така няма да се наложи хора като иконописеца Йордан Опиц да лежат в затвора.

Ивайло Калфин, кандидат на коалиция КАЛФИН-ПРЕЗИДЕНТ:  Баланс навън, вътре - социална справедливост, национално достойнство и самочувствие са моите най-важни приоритети.

Те могат да бъдат постигнати чрез: 1. Социална икономика и справедлива социална система. Това означава повече работни места, повишаване на доходите от труд, равномерно развитие на регионите и подпомагане на уязвимите групи, включително възрастните хора и хората с увреждания.

2. Стабилна национална сигурност и успешна външна политика. В този сложен свят, в който живеем, България трябва да играе активна роля в региона и ЕС, като поддържа балансирани и съдържателни отношения с партньорите си. За да постигнем стабилна национална сигурност, трябва да извървим път с конкретни стъпки, както извън държавата ни, така и вътре в нея - чрез активна дипломация навън и боеспособна армия вътре.

3. Интелектуален и демографски подем. Културата и образованието са основната спойка в българското общество. Нужни са обаче целенасочени усилия, които да поддържат и развиват духовността, родолюбието и националното самосъзнание. Президентът трябва да бъде активен по най-важните въпроси, да поставя ясно проблемите на обществото. Да не воюва, а да търси единодействие на институциите и гражданското общество.

Трайчо Трайков, кандидат на Реформаторския блок:  Трайчо Трайков Съдебна реформа и сигурност

1. Евро-атлантическа ориентация. Държавният глава е част от висшата дипломация на България. Всички имаме изгода от по-консолидирана Европа. Това не е лозунг и не е равно на повече директиви от Брюксел. София трябва да упражни натиск и да даде да се разбере, че не желаем да се делим на ядро и периферия. Всички кандидати са опоненти, но опасността е да бъде избран ляв президент. Опасност не толкова по отношение на икономиката, а на ориентацията, която ще е произточна. Само нашата двойка може да спре ген. Радев.
2. Сигурност - национална, но и за всеки отделен човек (битова, в образованието и здравеопазването). Основен ангажимент, който поемам, е националната сигурност, схващана в много по-широк смисъл от МВР, армията и спецслужбите. В смисъл на защитени права и свободи на гражданите и демократично функциониране на държавата. А също - сигурност на дома, в здравеопазването и образованието.
3. Съдебна реформа. Държавният глава има право да предлага конституционни промени, които са важни за България. Например намаляване на парламентарната квота в съдийската колегия на ВСС, антикорупционен прокурор, премахване на следователите и др. Най-важното правомощие на държавния глава е авторитетът му. Всяко назначение в съдебната власт трябва да се случва след обществено обсъждане. Нужни са хора с публичен авторитет и доказани професионални качества.

Татяна Дончева, кандидат на коалиция „Движение 21” – НДСВ“: За всеки нуждаещ се да има минимален пакет от здравни дейности и социално подпомагане

1. Президентът ще е обществен гарант за промени в конституцията и съдебната система, които да прекъснат връзките между правосъдие, мафия и политика. Чрез конституционната реформа трябва да бъде премахната фигурата на ВНС. Необходимо е конституцията да гарантира правото на гражданите на справедлив процес и да засили защитата им срещу държавата. Президентът трябва да получи правомощие да освобождава и назначава главния прокурор и така да носи отговорност за резултатите на държавното обвинение.

2. Образованието и културата ще бъдат наложени като национални приоритети. Президентът, заедно с образователни, академични и културни организации трябва да провокира обществени дебати и да предлага на законодателната и изпълнителната власт конкретни решения. Делът на средствата за образование, наука и култура в бюджета трябва да нараства.


3. Президентът, като олицетворяващ единството на нацията, следва да бъде гарант, че социалната и икономическата политика на държавата реално подобряват жизнения стандарт на хората. Ще инициирам мерки за благоприятна среда за самостоятелно и независимо развитие на стопанските инициативи, така и за налагане на социален минимум. За всеки нуждаещ трябва да има минимален пакет от здравни дейности и социално подпомагане.

Няма коментари:

Публикуване на коментар