четвъртък, 24 ноември 2016 г.

Романът „Сама по пътя“ тръгна към сърцето на своя читател от „фаталната зала“ на Художествена галерия Силистра

В творческата обстановка на зала 13 в Художествена галерия Силистра на 23 ноември т.г. бе представянето на втората част на мемоаристичната проза САМА ПО ПЪТЯ на силистренската авторка на шест книги Дими Борисова, позната от 90-те години на 20-ия век като бизнес дамата Димитричка Георгиева.

Даниела Недялкова от Регионална библиотека „Партений Павлович“ припомни на аудиторията – предимно приятели и познати на Борисова, както и представители на ЛС „Реката и приятели“, любители на литературата и др., с богат снимков и текстови материал най-интересното от живота на Силистра и България през последните години в контекста на творбата.

Актрисата Нели Тодорова пресъздаде драматичен откъс от книгата по великолепен начин в стила на позабравения някогашен български „радиотеатър“, а техническият редактор Ванушка Димитрова предаде вълнението на екипа в етапа на подготовка на романа. С три задочни послания – на членовете на СБП Валентин Чернев от Силистра и на Харалан Недев от Троян, както и на Силвана Младенова от София, присъстващите бяха въведени в канавата на „годините на прехода“, изпълнени с противоречиви политически, икономически, социални и междуличностни събития.

За повода за литературната вечер говориха още гостенката от Червен бряг Славка Гетова, адвокат Николинка Бобчева, учителката Ваня Игнатова и архиварят Оги Георгиев от Силистра, краеведът и писател Петър Кънев от Алфатар, Иван Колев от Литературно сдружение Реката и приятели, както др. от присъстващите, уважили поканата за участие в представянето. Представен бе и чудесен текст, изпълнен с прозрения и литературоведски попадения от страна на проф. Радослав Радев от Великотърновския университет.

От името на община Силистра поздрава поднесе Цветана Игнатова – директор на дирекция „Хуманитарни дейности“, а поздравителни адреси изпратиха Областна администрация Силистра и Ротари клуб Силистра. Пианистката Лидия Кулева – диригент на Смесен хор „Седянка“, озвучи атмосферата на поредната своеобразна литературна тлака, потвърждаваща бума на представяне на нови книги в крайдунавския град.

На 28 ноември и на 15 декември в к-с „Дръстър“ той продължава с гостуването съответно на ген. Михо Михов и на пиарспециалиста Нидал Алгафари, а на 22 декември до родния си град ще дойде журналистът и дипломат Димитър Бочев, чиито нови книги също ще бъдат повод за общуване между хора, за които духовното  е все още важно в условията на жестоко политическо и икономическо противопоставяне у нас и по света.

Йордан Георгиев, водещ на събитието


Няма коментари:

Публикуване на коментар