събота, 12 ноември 2016 г.

Учен от БАН представи родова книга в крайдунавското село Попина, даряват го с уникална гребенска носия

В навечерието на тазгодишния Великден в Зала 13 на Художествената галерия в Силистра бе премиерата на книгата „Три добруджански рода“ с автори Господин Великов от с. Проф. Иширково и Любомир Пенев, собственик на издателство „Пенсофт“ в София, чиито родови следи са и от крайдунавското село Попина. 

Книгата е посветена на неговата майка Дачка Савова – известна силистренска общественичка, дългогодишен стожер на културата и образованието в Силистренския край (до политическите промени през 1990 г.).
Именно в Попина 7 месеца по-късно по идея на местното Народно читалище „Никола Йонков Вапцаров” и на кметството бе продължението на поредното богоугодно дело – представянето на един краеведски труд, в който се проследява животът на стотици добруджанци и десетки събития в рамките на почти два века, и най-вече през последните сто години, част от които са свързани с трагични за добруджанци житейски моменти.

Вдъхновителят на книгата е основател на издателска и технологична компания, както и професор в БАН с повече от 100 научни публикации, съавтор и редактор на 8 книги, наследник на добруджанските родове Нетезилови, Мангозови и Викови, обединяващи хора от няколко поколения, живели и живеeщи в Силистренско, Варнеско, Хасковско и София. 

Сред тях е сестрата на Пенев д-р Даниела Костадинова, известен лекар нефролог, дългогодишен директор на МБАЛ Силистра АД, която също подкрепя неговото начинание. Автор на материала, събиран с години от представители на трите рода, е утвърденият краевед Господин Великов, написал общо 11 книги, включително и посветени на други родове.

Филологът и дългогодишен учител, както и опитен краевед Илия Равалиев, родом от село Попина, представи обстойно книгата, повод за над 100 души от селото и от град Силистра, както и от други краища на страната, да дойдат на тържеството на духа. 

Той проследи родови връзки, исторически корени, гребенски традиции, фолклорно наследство и характерни за селото особености на обичаите, за да стане ясно на аудиторията, че книгата не само представя три рода, свързани помежду си чрез семейства и съдби на хора, но е и огледало на човешки взаимоотношения в различни политически и икономически ситуации, както и на променящи се във времето нравствени ценности.

Професор Пенев не скри вълнението си пред попинци и се върна в детството си, когато е посещавал дома на дядо си Ангел – един от главните „герои” в книгата – необикновена за времето си личност, нетипичен представител на добруджанската общност. Той е имал жестоката участ да бъде заточеник в Молдовата преди век, заедно с хиляди други добруджанци. За да имаме след сто години обещанието на неговия предан внук да финансира плоча на всички с неговата злощастна съдба в края на Първата световна война.

В разказа му намериха място със самостоятелно звучене думи като „Дунав и кошара; хумор, веселба и любов към реката; взаимна обич, чувство за свобода и дълг; фолклор и песни, истински като старото попинско вино, с вкус, изчистен от филтрацията на вековете”. И други, на пръв път познати понятия, но като че ли чути за пръв път, изпълнени с ново съдържание. 



  
Заслужили поздрава на местната фолклорна група, както и на гости от село Проф. Иширково, където е преминал трудовият път на неговия баща, самодейците на което заедно с попинските си посестрими и събратя ще получат „награда” – видеозаписи на песни, които знаят все още само днешните добруджански баби, за да бъдат предадени на внуците в автентичен вид.

За финал организаторите на своеобразния празник на село Попина бяха оставили своята приятна изненада – те дариха с пълна гребенска народна носия госта си, запомнил и пресъздал в 6 разказа, поместени в книгата, уникалността на селото, с чийто дух на непокорност и усещане за различност е закърмен, за да успява в живота. Включително и в името на онова велико патриотично чувство, което, по неговите публични признания, задължително избуява в кръга на семейните празници на Тодоровден и Гергьовден.

Тогава всички се обличат в народни носии (той винаги пременен в добруджанска носия – досега в иширковска, а отсега нататък – не само за разнообразие, но и за потвърждение на родовата връзка – и с попинска), за да покажат вярност към родова памет и скъпи семейни спомени, скътани в поместените и в книгата фотоалбуми, подплатени с прилежно изготвено родословно дърво. За ефектите от които в съзнанието на съвременниците ни говориха още Любен Гайдаров - дългогодишен физкултурен деятел, Юлия Василева - началник на отделя на Държавен архив в Силистра, както и самодейката Теменужка Кюшелиева, певицата Елена Великова от село Проф. Иширково, автор на сборник с 365 добруджански песни и на аудиокасета с 61 акапели. В празника на село Попина участва председателят на Общински съвет Ситово г-н Станчо Арсов, изразявайки съпричастността на местните власти към подобни родолюбиви инициативи.

Няма коментари:

Публикуване на коментар