събота, 12 ноември 2016 г.

В средата на декември Нидал Алгафари представя в Силистра две свои книги

На 15 декември от 18 ч. в хотел "Дръстър" в Силистра режисьорът Нидал Алгафари ще представи в Силистра две свои книги, които са част от трилогия. Първата е с името „Боже, защо Господ лъже?“, а другата е „Аллах, милост нямаш ли?“ Алгафари представя във формата на художествени романи развитието на християнството и исляма през хилядолетията. 

"Те са били по-скоро оръжие, с което се налагат власт и канони". Писателят, познат като режисьор и политически пиар, е от смесен брак между българка и сириец, не крие личното си вероизповедание, което е християнството, но прави разграничения в злоупотребата на понятия като Бог и Господ. Според него именно Господ е създаден от човеците, от патриарси, имами, папи и шейхове по техен образ и подобие, за да налагат техните догми, а не тези на Бог.

В романа "Боже, защо Господ лъже?" са описани няколко страстни, нежни, различни и много красиви севди, които Господ наказва, но Бог закриля! За мен Бог е всеки един от нас и ние – човеците – можехме да обичаме безмерно, ако не бе моралът, ценностната ни система и възпитанието ни, основани на властолюбието на религиите! 
Бог ни е създал по свой образ и подобие, без да изисква и очаква от нас нищо! Всички, присвоили си ролята на посредници между нас и Бога: пророци, апостоли, ”духовници”, патриарси, имами, папи и шейхове пък измислиха Господа по свой образ и подобие. Господ, който изисква, следи, съди и наказва. 
Създадоха му ангелска, дяволска и църковна йерархии за надзор над нас – душите, облечени в тела. Дадоха си един на друг ключовете от рая и тефтера за праведност и греховност и правото те да решават кой къде ще отиде от човеците след края на земния им път! Забраниха обичта и любовта! А ние от тях имаме нужда! В книгата ми Любовта побеждава в името на Бога, въпреки Господ!"

Няма коментари:

Публикуване на коментар