четвъртък, 3 ноември 2016 г.

Изложба за виден нумизмат открита в библиотеката в Силистра

На 2 ноември 2016 г. в Регионална библиотека „Партений Павлович“ по идея на Калоян Димов – уредник н РИМ Силистра и главен редактор на сп. „Реверс“ бе открита изложбата „90 години от издаването на книгата на Никола Мушмов „Монетите и монетарниците на Сердика“.  Фототипното й издание, както и двата броя на списанието бяха дарени на библиотеката. Авторът на изложбата бе представен от Мануела Енчева – краевед в библиотеката, и бе поздравен от Цветана Игнатова –директор на дирекция „Хуманитарни дейности“ от името на кмета на община Силистра д-р Юлиян Найденов.

Посетителите могат да видят оригиналната книга на нумизмата, издадена през 1926 г. Изложбата е начин за спомняне за автора, включително и със статии, подписани лично от него, както и с реплика на монета, сечена в Сердика; фототабла с монети и с представяне на живота на Мушмов, пощенски пликове с печати.

Показани са и монети – 6 на брой, сечени през 20 в. в България с изображения на велики българи върху малки монети  – Владимир Димитров – Майстора, Паисий Хилендарски, Йордан Йовков, Иван Вазов, Г. С. Раковски и др., което се вписва в празника Ден на будителите. Изложбата ще бъде на разположение до края на месеца. 

Димов сподели пред аудиторията, уважила го при откриването на изложбата: Лично аз от десетгодишен се интересувам от история, археология и нумизматика. В 200 екземпляра е списанието „Реверс“ и то в момента е единствено по рода си, посветено на нумизматиката. Предвижда се да е с месечен характер. Книгата, макар и издадена преди 90 години, не е загубила своето значение, защото е първата с пълното изследване на монетите от античната Сердика, но и не само в нея“.

Авторът разглежда монети и по-късен период (от 16-18 в.). Животът на Никола Мушмов е в рамките на 1869-1942 г. Преди повече от 100 години той ипотекира къщата си, за да издава книги, и никога не възвръща инвестициите си, тъй като настъпва следвоенна хиперинфлация. В края на живота си вече е ослепял. 

Следвал е  в Париж. Работи с видни учени, сред които и Богдан Филов. Участвал е и в съхранението на съкровището от Девня – над 100 000 монети. Открито е в първата половина на миналия век, но все още най-пълната публикация по темата е на Мушмов.

Инициаторът на изложбата благодари на библиотеката, на Регионалния музей, на арх. Ели Анастасова, на нумизмата Красимир Коев и на археолози от чужбина, които са му съдействали в подготовката на експозицията – първа по рода си в Силистра от много време насам.

Няма коментари:

Публикуване на коментар