сряда, 2 ноември 2016 г.

Реликви от миналото обогатиха музея в Силистра след дарителска акция

На снимката: отляво надясно:
д-р Бурлаков - един от дарителите,
Николай Тодоров - директор на музея,
Мирослав Тодоров - зам. кмет, Маргарита Миланова.
В Етнографската експозиция на Регионален исторически музей Силистра бе открита изложба с малка част от 300 предмета, получени в уникална дарителска акция, започнала преди няколко месеца. 

Журналистите Алексей Минев и Марин Минев - Джона, са също сред дарителите, както и известният учител по химия Николай Манолов. Уникална стъкленица на близо 100 години е дарение на Йордан Иванов Хинев. 
Зам. кметът Тодоров връчва грамота и
карта за безплатно 
посещение на
всички музейни експозиции в Силистра
на един от 22-та дарители - г-н Васил Георгиев
Проф. Евтимия Стефанова е дарила кристални чаши Бакара, произведени преди близо век по традиция от 1736 г. - подарък за сватба от 1924 г. Жанет Любенова е дарила Книга за впечатления от градската баня в Силистра през 1956 г. - ценно свидетелство за бита, начина на мислене и на живот в Силистра преди 6 десетилетия. 

Правят впечатления и дарения като ролков магнетофон Унитра” и радиограмофон от 60-те години, донесен от Естония - тогава част от СССР; шевна машина Сингер” - тази е била една от всичките, с които са шити униформи за войниците от 31 Силистренски пехотен полк - Железен, и рокля на певица от Смесен хор Седянка” от 70-те години на миналия век. 

На Генчо Колев Борисов е едно от най-големите дарения - разнообразни вещи, вкл. много стар фотоапарат. Народните носии от няколко краища на България също са част от даренията. Някои от дрехите никога не са носени, но са били ценна придобивка в раклата на баба в продължение на десетилетия. 
Етнографска експозиция на РИМ Силистра, ул. ОТЕЦ ПАИСИЙ

Етнографският музей в Силистра е открит през 1967 година. Той се помещава в постройка датираща от средата на XIX век - бивша сграда на турската полиция. Изложбената част е разположена на площ от 300 кв.м. в 10 стаи. Тя се състои от артефакти от бита и културата на хората от Добруджанския край и Силистра от средата на ХIХ век до началото на ХХ век. 



Няма коментари:

Публикуване на коментар