сряда, 30 ноември 2016 г.

Тържество за 8 декември във Филиал Силистра на РУ „Ангел Кънчев“

В една от залите на Филиал Силистра на Русенски университет „Ангел Кънчев“ бе проведено предпразнично тържество „Моят първи студентски празник“, посветено на 8 декември – най-академичния български ден, от първото честване на който се навършиха сто години. В него участва заместник областният управител Младен Минчев, поканен от името на организаторите – първокурсници, начело с инициаторката Лидия Ценкова, както и от Студентския съвет.

Представителят на Областна администрация, председателят на студентската общност – абсолвентката Елица Райнова, както и доц. д-р Теменужка Богданова – директор на Филиал Силистра, поздравиха студентите и преподавателите с предстоящия празник, започнал като светла дата в чест на св. Климент Охридски и на именувания на него Софийски университет, за да бъде възприет от цялата българска вузовска общност.

Първокурснички от всички специалности се представиха с мултимедийни разработки, включени в рамките на тържеството, за да разкажат за произхода и историята на празника, за времето на хайделбергските студенти и за химна „Гаудеамус игитур“, изпълняват на латински език в чест на студентите по целия свят.


Поетът Любен Дашев, възпитаник на предшественика на Филиала, представи своята нова книга, чиято истинска промоция е в компанията на варненския поет Валери Станков на 16 декември в Художествена галерия Силистра. В тържеството участваха десетокласници и дванадесетокласници от СГ „Никола Вапцаров“ Силистра с преподавател Лидия Петрова, които се запознаха с възможностите за обучение в учебното заведение.

Клуб по шахмат, основан тези дни, е най-новата „придобивка“ във Филиал Силистра, с което се слага период на възраждане на клубовете по интереси сред студентите. Проведен е и първият турнир на студенти, заедно с ученици от ПМГ „Св. Климент Охридски“ Силистра.

Интересни факти, станали ясно от презентациите на студентките: 

8 декември 1916 г. – в България за пръв път в СУ „Св. Климент Охридски“ е отбелязан студентският празник, за да се превърне в символична дата на българската университетска празничност. Преди това е празнуван на 25 ноември, когато е църковният ден за българския покровител на висшето образование. 

Международният ден на студентите е на 17 ноември. В Русия студентите празнуват на Татянин ден през м. януари, тъй като светицата с това име е покровителка на руските висшисти, а и на този ден през 1755 г. е подписан документът на императрицата Екатерина Велика за създаване на Московския университет. 

В университета в Хайделберг през 1781 г. по мелодия от 1717 г. за пръв път прозвучава химнът „Гаудеамус игитур“ („…да живеят студентите…да живеят академиците..да живее всеки, който преподава…Алма  Матер („майка хранителка“да цъфти“), но в основата му са неизвестни автори от 13 в.

Няма коментари:

Публикуване на коментар