вторник, 1 ноември 2016 г.

Исо от ехото на събора на хоровете в Силистра

На практика 12-ото издание на Международния събор на хоровете от крайдунавските страни събор вписа в историята на Смесен хор „Седянка“ няколко нови момента, вкл. и въвеждането, заедно с община Силистра и на Народно читалище „Доростол“ на награждаване на известен будител по идея на кмета на общината д-р Юлиян Найденов, както и на организационни експерименти, които дадоха надежда за провеждане със същата „формула“ на бъдещи събития с културно съдържание.

Преди няколко месеца за пръв път от десетилетия насам хорът проведе благотворителен концерт, посетен от близо 300 души, и позволил на ръководството му да събере средства за участие в конкурса в град Добрич, в какъвто формацията не бе участвала повече от десет години. Също за пръв път участниците в събора, за разлика от предишни издания, когато в далечното минало е имало и по 18 участващи хорове, си поеха разходите по нощувката, което е доказателство, че при добър рейтинг на проявата и по-ранната й реклама към нея ще има естествен интерес.

Не е тайна, че гостите от всички градове, вкл. и от Румъния, си тръгнаха доволни от топлото посрещане, вкл. и в зала „Версай“, където бе тържествената вечеря; от програмата и проведените концерти, от срещата си на сцената с големия български и добруджански музикант Теодосий Спасов.

Но, за съжаление, не и от студенината на салона на Драматичния театър, което от друга страна отказа доста силистренци да станат зрители, защото имат лоши спомени от подобни преживявания в същите условия по други поводи (театрални и музикални постановки, концерти, предизборни срещи и пр.). Разбира се, сигурната алтернатива е провеждане на големи музикални събития извън отоплителния сезон, за да се избегнат недоразумения и проблеми от този род.

Съборът показа и друго – реализирането на възможността повече институции да се ангажират – организационно и особено финансово, с подготовката и провеждането на музикалното събитие – в случая предимно земеделски кооперации от 5 населени места от 3 общини, както и фирми, но и чрез лептата на отделни граждани.

Достоен момент е и промяната на профила на събора – в него вече има нов акцент – специален гост – в случая джазмена Спасов, което позволява на публиката да има по-мощен лакмус и респективно интерес към проявата. Защото изборът на гости с добруджански корен изобщо не е стеснен – на прима виста – оперната прима Стефка Евстатиева, солистът Христо Сарафов, джаз легендата Йълдъз Ибрахимова, оперните певци Лъчезар Пеев и Славин Пеев (от фамилията на Пейчо Пеев, свързан със Седянка), няколко известни фолклористи като Ивелина Димова (Държавен ансамбъл Филип Кутев), Марек Дяков (Композитор на танцова, симфонична и филмова музика), Ансамбъл „Българани“ с главен художествен ръководител Владимир Недев (кадър на Ансамбъл Добруджа) и др. 

Отново за пръв път гостуващите хорове баха поканени в православната църква, за да предложат изпълнения на песнопения, а и да имат среща със сладкодумен отец като Георги Попов, за да чуят слова, подхранващи вярата в доброто и в песента („само хората и ангелите пеят“). Според него „Всеки човек пее, колкото може – със съзнателен глас, а Бог ни даде словото в началото, за да проповядваме божието творение и евангелието. В православната църква го славословим чрез песента“.

И за финал – може би е най-добре, докато не са увехнали еуфорията и чудесните впечатления от възстановяването на  Събора на хоровете от крайдунавските страни, вкл. чрез специалната изложба, представила с факти и снимки всички досегашни издания, да се създаде Инициативен комитет, който да обсъди идеята за 13-ото издание, за да започне отсега подготовката за провеждането му каквато е практиката в Европа и по света – отдалеко, че да е леко.


Няма коментари:

Публикуване на коментар