сряда, 5 октомври 2016 г.

Кавалджията на планетата Теодосий Спасов гостува в Силистра за XII-ия Международен събор на хоровете от крайдунавските държави


На 29 октомври (събота) от 18 ч. е съвместният концерт на Теодосий Спасов със Смесен хор „Седянка” в рамките на поредното издание на уникалния и пръв в България Събор на хоровете, научаваме от публикувания културен афиш на общината, която заедно с Народно читалище Доростол е основен организатор на XII-ото издание на проявата.

Съборът, в който се очаква да участват три хора от България и два от Румъния (Кълъраш и Чернавода) продължава и в неделя (30 октомври) – от 9 ч. на територията на крепостта „Меджиди табия“ и от 11 ч. с църковно песнопения в православния катедрален храм „Св. св. „Петър и Павел“.

Миналата година през м. юни бе тържественият концерт „120 години хорово пеене и хор „Седянка” в Силистра”. Той бе дело на Народно читалище „Доростол 1870”, в състава на който хорът е една от разпознаваемите у нас и по света самодейни формации с професионално поведение. Дружество Седянка, създадено през 1908 г., и хорът със същото име са били стожер на българщината в т.нар. румънски период между 1912 и 1940 г. В онези години сподвижниците му са достигали до 900 души. Над 30 са изнесените концерти на хора между 1929 и 1940 г. А още през 1896 г. един от първите хорове в Силистра прави турне в градовете на Добруджа, за да събере пари за подпомагане на Силистренския край след наводненията в онези години. През 1941 г. хор „Седянка” става член на Българския хоров съюз, а почти четвърт век по-късно през 1965 г. е награден с орден „Кирил и Методий” I степен. Година преди това той вече е получил първите си награди – лауреатско звание и бронзов медал на Втория републикански фестивал на художествената самодейност, последвани от отличия в България, Германия, Австрия и Швейцария (1991-1999 г.). В продължение на години хорът е носител и на званието „представителен”.

Няма коментари:

Публикуване на коментар