понеделник, 3 октомври 2016 г.

В село Проф. Иширково – в един ден три празника, включително футболен юбилей


Тройно тържество бе отбелязано в село Проф. Иширково навръх наситения с празници първи октомврийски ден, посветен най най-важния от тях: възвръщането  през  1940 г. на Южна Добруджа към Отечеството България, в което иширковци, голяма част от които са преселени от с. Галица – недалеч от Силистра, по линия на Крайовския мирен договор, поради което са непосредствени участници в събитията преди 76 години.

Тържеството на практика започна с участието на двата пенсионерски клуба, едни от най-активните и атрактивните в Крайдунавска Добруджа, които отпразнуваха международния ден на възрастните хора, за което бяха удостоени с благодарствени адреси от кмета Стойчо Нечев , защото с изявите си и с присъствието си в обществения живот на селото е допринасят за съхраняването и разпространението на българския фолклор и традиционните обичаи на някогашните кичинци.

Празничният ден завърши с тържествено на тема „цар футбол“, с отбелязване на 80-годишния юбилей на ФК „Ботев-1936“, някога играл дори с ФК „ЦСКА“ в приятелски мач.

Иширковци и гости от съседните села препълниха обновения селски стадион, който в продължение на години бе в бурени, но сега е в кокетен вид, за да се насладят на богатата програма, която домакините бяха подготвили, включително и за да получат поздравления от името на властта, представена от Иванка Ташева – заместник председател на Общински съвет Силистра.

Прeдседателят на Областен съвет на БФС в Силистра Георги Нарлев, сам родом от съседното село Айдемир, дългогодишен елитен съдия в „А“ и „Б“ групите, връчи възпоменателни  плакети за цялостен принос за развитието на футбола в с. Проф. Иширково на господата Йовко Димитров и Илия Минев. Специални златни медали получиха Ремзи Рамис, известен като Армандо; Димитър Михайлов, Пeнчо Ковачев – в момента президент на Баскетболен клуб „Доростол“ Силистра, Калин Христов и посмъртно за Желязко Атанасов Доков, който е останал в историята на футбола на селото с рекорден брой голове, реализирани в едно първенство (56 през сезон 1972-1973 г.).

От публикация във Фейсбук научаваме също, че с юбилейна тениска и златен медал е награден и Аврам Доков като съвременен млад последовател на най- добрия централен нападател в историята на местния футболен тим. Тържеството в с. Проф. Иширково бе заснето с помощта на дрон и бе показано в интернет, за да го видят повече хора, които са нямали възможност да участват лично. За финал – къде на шега, къде наистина кметът на селото покани всички на вековния юбилей на футболния клуб, който е само след 20 години.

Няма коментари:

Публикуване на коментар