сряда, 19 октомври 2016 г.

В дуловското село Секулово бе проведен празник за 340-ата му година


В дуловското село Секулово бе проведен пръв по рода си празник, посветен на родоначалието на населеното място, в която сега живеят близо 1 000 души - роми, българи и турци. Събитието, на което с лично участие откликнаха около 500 души от близо и далеч, бе по инициатива на настоящия председател на читалищното настоятелство Николай Илиев, който е и бивш кмет на селото, начело на което в момента е Невзат Ибрям.

За 340-ата година на селото бе открита паметна плоча, която е първият в селото паметник, като в ритуала участва и кметът на община Дулово д-р Юксел Ахмед. Отслужен бе водосвет в местния православен храм „Св. архимандрит Стефан“, отслужена от отец Роман с участието на отец Добри Чаков – протосингел на Доростолска епархия. Ритуал бе отслужен и в местната джамия.

За село Секулово се знае от 1676 г. във връзка с данък към тогавашната османска власт, но от по-късни времена се знае първото му име – Осул кьой, което от османско-турски в превод означава Бавно село, тъй като се е местело на различни Близки територии. Секулово се нарича от 1942 г. на името на Секул войвода – митичен македонец, и във връзка, че родом македонци са сред първите заселници.

От 1908 г. в селото има училище – ОУ „Св. св. Кирил и Методий“,, което е в сграда от 1953 г., а читалището, носещо името на Христо Ботев, е от 1941 г. и е в своя сграда от 1963 г. Представители на техните общности участваха в празника, заедно с гости от съседните села Грънчарово и Прохлада.

Няма коментари:

Публикуване на коментар