понеделник, 31 октомври 2016 г.

Силистренските музеи отчитат дарителска акция в Деня на будителите

http://www.paralel44.com/
В днешния Ден на народните будители в Етнографския музей от 17 ч. е първата изложба от дарителската кампания  „Искри от миналото – светлина за бъдещето” на Регионалния исторически музей.
Инициативата на културното средище стартира в началото на юли и до момента 22 дарителя са увеличили фондовете на музея с над 300 предмета. Това са основно материални свидетелства от миналото на градския и селския бит, църковна утвар, стара техника, фотодокументални семейни архиви и дори накити от ценни метали.
Всички дарени вещи имат родова или семейна памет или са свързани с важни събития с национално и местно значение. Те бяха оценени от музейните работници, които си запазиха правото да не приемат всички дарения.
Всъщност музейното дело в Силистра се заражда именно с дарителски акции още в края на 19-ти век и през 1898 г. Иван Вазов, като министър на народното просвещение издава заповед за създаване на Историческия музей в Силистра на базата на сбирката в бившето Педагогическо училище. 
Дарителството е характерна българска черта, спомена директорът на музея Николай Тодоров при старта на кампанията. Тя се проявява особено силно по време на Възраждането, когато всеки, скътал нещо за старини решава да построи чешма, да помогне на църква, по-богатите строят училища или дават средства за изучаването на българчета в чужбина. Много хора са искали да остане нещо за поколенията след тях и сегашните поколения са свидетели на техните дарения.
Десетки хиляди са фондовите единици в Регионалния исторически музей в Силистра. В етнографската му сбирка те са над 5 800 предмети на бита – носии, оръдия на труда и занаятчийството. Археолозите съхраняват над 20 000 образци от древната история на Силистра, а в отдела за Нова история пазят над 6 000 снимки, документи, оръжия и други ценни вещи. Фондът на музея би бил и по-богат, ако не бе ограбен от румънските власти по време на окупацията от 1918 до 1940 г.

Няма коментари:

Публикуване на коментар