сряда, 26 октомври 2016 г.

Пловдивски пианист силистренец родом с поредно признание в чужбина

Пловдивският музикален талант Николай Маринов, силистренец родом по майчина линия, сложи край на дългогодишната пауза на концерти в залата на Българското посолство в Париж, научаваме от www.trafficnews.bg. По покана на посланика на Република България във Франция Ангел Чолаков младият, но талантлив и вече признат у нас и по света възпитаник на Музикалното училище в Пловдив, учещ в класа по пиано на Светлана Косева, изнесе внушителен самостоятелен рецитал.
Гости на концерта бяха повече от 150 души, представители на българската диаспора, преподаватели от Парижка консерватория, интелектуалци, служители на православната църква в Париж и други гости. Препълнената зала едва събра желаещите да чуят рецитала, след изпълнението му на  едночасова програма, включваща творби от Бетовен, Чайковски, Шопен и Прокофиев, последваха нестихващи аплодисменти.

Това е поредната творческа изява на деветокласника от града на тепетатата с добруджанска кръв, след участието му като солист на Пловдивска филхармония и Тексаска филхармония, където вече е гостувал няколко пъти. Маринов бе най-младият солов изпълнител в 52-то издание на Камерния фестивал в Пловдив. През м. август т.г. той имаше съвместен  концерт с големия български цигулар Светлин Русев през август.

Николай Маринов е включен в приложението за iPad - "The best of Bulgaria", където бе представен редом с друг известен добруджанец - музикален гений - Теодосий Спасов, който ще бъде специален гост в 12-ото издание на Събора на хоромете от крайдунавските градове (29-30 октомври - с концерт в първия ден от 18 часа в залата на Драматичен театър Силистра), както още с ненадмината родопска певица Валя Балканска, с тенисиста Григор Димитров, с бащата на компютъра Джон Атанасов и др. известни българи, градили професионален възход в своята област.

През лятото в продължение на една седмица Николай Маринов, заедно с майка си, бе в Силистра, през което време той репетира своя репертоар в залата на Смесен хор Седянка“. В непринуден разговор за медиите 15-годишният виртуоз сподели, че в кариерата си има над 40 награди от конкурси, и отделно 12 приза като състезател по конен спорт. Той не скри задоволството си, че би откликнал за концерт и в Силистра, стига да бъде поканен по конкретен повод или за празник, заслужаващ внимание и от музикална гледна точка.

Няма коментари:

Публикуване на коментар