неделя, 2 октомври 2016 г.

Баскет турнир на Ротари клуб Силистра в Дунавския парк

На игрището на новата комплексна спортна площадка в обновения Дунавски парк Силистра бе проведен пръв по рода си турнир по уличен баскетбол – стрийтбол, проведен по инициатива на Ротари клуб Силистра (президент 2016-2017 Николай Костов – най-младият в неговата история), посветен на 15-ата година от чартирането (признаването) на клуба – част от най-голямата хуманитарна организация в света.

Той стана факт със спомоществователството на община Силистра с кмет д-р Юлиян Найденов, осигурила награди за победителите в книжарници „Везни 55” Силистра, чийто президент Пламен Маринов е сред партньорите на ротарианците в осъществяването и на други техни изяви в полза на обществото – структури в сферите образование, спорт, култура и социално дело.

В турнира се включиха 4 отбора до и 3 тима над 18 години – при момчетата и мъжете, както идва отбора – девойки ст. възраст. Сред тях бяха и едни от най-изявените в момента млади баскетболисти финалисти на държавни първенства в своите възрастови групи – представители на Баскетболен клуб „Доростол” с президент Пенчо Ковачев – един от основателите на ротарианския клуб през 2000 г.

На поканата на организаторите да подкрепят турнира с лично присъствие се отзоваха баскетболисти от предишни поколения, сред които и Валерий Марков – майстор на спорта, дългогодишен играч на „Доростол”, „Лъсков”-Ямбол и Разград, участник на универсиадата в София през 1977 г. и национален състезател през 70-те и 80-те години на миналия век.

Както и Лъчезар Тодоров – дългогодишен треньор на представителния женски отбор на града, постигнал трето място на държавното първенство в „А” група през 1993 г. и играл в турнира за Купа „Ронкети” в Европа. Турнирът бе съдийстван от Росица Тодорова и Светлана Тодорова – преподавателки по баскетбол в УСШ при ОДК и треньорки в баскетболния клуб, на които се дължат успехите през последните години сред порастващите, вкл. шампионски титли.

С турнир по шахмат, проведен с 24 състезатели, в който победиха проектант и ученичка, започна реализацията на програмата „15 години Ротари клуб Силистра”, първият в Крайдунавска Добруджа, която ще има продължение и с други делови и празнични изяви. Най-скорошната от тях е посветена на проблемите на бизнеса и демографията в областта, след което е традиционният коледен бал. Междувременно ще запознат и проектите на Интеракт клуб Силистра – младежката структура на ротарианците, в която членуват момчета и  момичета от 14 до 18 г.

Няма коментари:

Публикуване на коментар