сряда, 19 октомври 2016 г.

МБАЛ Силистра тестира пръстовия идентификатор

Силистренската болница е сред тестовите лечебни заведения в страната, въвели пръстовия идентификатор за пациенти. Работата до момента показва, че нововъведението създава огромно напрежение сред медицинския персонал, където средната възраст е над 50 години.

Изнервеност, която се отразява на отношенията с пациентите, което вече не е добре – всъщност истинският смисъл на всичките реформи, които се правят или поне така се афишираше, трябваше да повиши качеството на медицинската дейност, а това определено не е факт”, каза д-р Даниела Костадинова директор МБАЛ Силистра АД. В деня на св. Иван Рилски, който е и празник на медицинското съсловие в България, тя даде пресконференция за журналисти.

На нея бяха обсъдени различни проблеми, актуални както на национално, така и на регионално ниво. Един от тях е свързан с т.нар. пръстова идентификация, за осъществяването на която само в областната болница са похарчени около 10 000 лева (б.а.-четец на лични карти струва 700-800 лева) – за закупуване на 14 устройства, необходими за отделенията, както още софтуер, хардуер и въвеждане на безжична връзка.

„Средствата не са разчетени в бюджета и няма да бъдат компенсирани“, каза директорката на най-голямото болнично звено в област Силистра.
В допълнение – тепърва у нас ще навлиза „Австралийската класификация на медицинските процедури – българска ревизия, при кодирането и отчитането на медицинските процедури в медицинската и медико-статистическата документация, която съставят всички лечебни и здравни заведения, регионалните здравни инспекции, лекарите, лекарите по дентална медицина, фармацевтите и другите медицински и немедицинските специалисти“.

Разгледана бе и темата за заплащането на медиците у нас, чийто труд предстои да бъде остойностeн по идея на БЛС. Д-р Костадинова сподели и новината, че от м. юни насам в МБАЛ Силистра АД се извършва протезиране, благодарение на доц. д-р Васил Обретенов от Военна болница Варна.

Общо 19 са досега извършените операции, с които на практика вече са обучени и местни екипи, за да правят самостоятелно протезирането. По уговорка с д-р Обретенов той и колегите му и занапред ще участват в операциите в МБАЛ Силистра.

Няма коментари:

Публикуване на коментар