четвъртък, 27 октомври 2016 г.

В Калипетрово след година камбанария с 30 м височина

www.paralel44.com
М. Май 2013 г. : "Такива параклиси видях срещу Патра в Пелопонес – в манастира Св. Августин и Серафим Серовски. Нарече са "12 господски празници и 12 сцени с ритуали в християнството". Решихме да го нравим и в Калипетрово, но от балчишки нестандартен камък и от румънски художници и строители. Те работиха за изписването на църквата в Силистра. Появява се интерес от всички – млади и стари".
(отец Добри Чаков - архив ВЕРСИНАЖ). 
30-метрова камбанария ще се извиси догодина над православния храм „Свети великомъченик Димитрий” в село Калипетрово, съобщи отец Добри Чаков, енорийски свещеник на храма и протосингел на Доростолска епархия по време на празника навръх Димитровден.
Камбанарията ще се построи на мястото на днешния вход към храма и пред арка в основите й миряните ще влизат в църковния двор. Предстои проектиране на съоръжението и набиране на средства. Ако идеята се реализира, Калипетрово ще се прослави с едно от най-високите камбанарии в страната. Както се прослави  преди време с 12-те къта, представящи най-големите християнски празници, разположени в двора на калипетровския храм.
Най-новото подобно съоръжение бе издигнато в Хасково през 2010 г. Повод за амбициозната идея на църковното настоятелство е предстоящата 170-годишнина от освещаването на черквата, която ще се чества през 2017 г. Очаква се за празника да пристигнат гости от всички български митрополии, както и от съседните православни църкви. Ремонт ще бъде направен и на самия храм, Духовно-просветния център на името на митрополит Иларион, на църковния двор и прилежащите постройки.
ВЕРСИНАЖ. В допълнение по темата - да припомним, че 19-метрова колона бе замислена преди 10 години при честването на 1 900-годишнината на град Силистра, но така и не бе изработена, за да бъде монтирана в близост до р. Дунав. Нейно умалено копие е в сградата на Общинска администрация като спомен за идеята.  
Приживе митрополит Иларион споделяше необходимост и желание също на брега на реката, там, където е лобно място за доростолски мъченици, в чиято чест вече има специален празник през м. юли, да бъде издигнат 12-метров дървен кръст, но и това засега не е в ход на реализация. Наскоро темата бе подхваната отново от общественика Григор Шопов, който дори представи проект пред журналисти.
През последните години община Силистра и Доростолска епархия работят по въпроса всяко село да има поне камбана, нежели параклис или православен храм. В някои села бяха отдадени общински помещения за подобни малки обители на вярата.

Няма коментари:

Публикуване на коментар