сряда, 5 октомври 2016 г.

Християни от Силистра с поклонническо пътуване в Румъния


В края на месец септември православни християни от Силистра бяха на поклонническо пътуване в Румъния, за да посетят емблематични църкви и манастири в северната ни съседка. Протосингелът на Доростолска епархия отец Добрич Чаков покани срещу единствено лично заплатен транспорт за участие в него миряни от енориите в Силистра, Калипетрово, Смилец и Йорданово, в чиито църкви той служи.

За тридневната екскурзия научаваме повече от написаното във профила на Николинка Николова във Фейсбук, озаглавено условно „Едно пътуване до красивите и чудотворни места, манастири и църкви в Румъния: „Това е докосване до истинското, неповторимото, въздействащото! Защото освен християнската религия усещаш духа на първичното, на неподправеното в човешкото съществуване. Докосваш се до друг тип ценности с вечна стойност, далечна от светското ежедневие и недокосната от човешката суета.

И някак без капризи и препятствия приемаш менюто от обикновена храна, липсата на електрически ток в божията обител и креватите в старите помещения.
А манастирите се намираха някъде там…, навътре в гората или планината, на десетки километри от най-близките населени места. 

Съществуват векове наред, независимо от дискриминационното отношение към техните обитатели през различните исторически периоди и управляващите политически режими. Една част от тях, както в миналото, така и днес са под украинско или молдовско влияние.

Над всичко стои вярата във християнството и неговите добродетели, които са помогнали да оцелеят,…да се възстановят или…просто да възкръснат от нищото. Сега всички тези храмове на християнството са обновени с красива архитектура, съобразена с каноните, с цветен и привлекателен ландшафт, с любезни и усмихнати обитатели - монаси, монахини и много поклонници.

Сред тях са манастирите: „Успение богородично“, „Божурени“, „Далхаити“, „Машиное“ „Скит“, „Гигиу“ и „Циганещи“, както и църквите „Св. Мина“ в Яш и „ Св. Константин и Елена
 в Букурещ. 

…Изминавайки този свещен маршрут, човек се зарежда с добродетелите на християнството, усещайки истински ценните неща в живота и докосвайки се до звуците в природата“.  


Няма коментари:

Публикуване на коментар