сряда, 12 октомври 2016 г.

Над 100 майстори в „Гозбите на Добруджа“ в Сребърна


На 15 октомври в събота в село Сребърна е поредното издание на най-големия кулинарен фестивал в Крайдунавска Добруджа, организиран под патронажа на кмета на общината д-р Юлиян Найденов, заедно с кметството и НЧ „Възраждане“. Началото е в 10,30 ч.,1 а по-късно ще започне и програмата на изпълнителите.

120 е броят на хората, които ще представят ястия във фестивала“, заяви секретарят на читалището Елеонора Георгиева. Участници ще има от селата Сребърна, Ветрен, Ситово, Попина, Смилец, Брадвари, Голеш и  Зафирово, а от градовете са представители на Силистра, Шумен и Ямбол, както и от Румъния, подобно на предишни години. Ще има и чорби за народа, като тази година рибената е заменена с бобена, а агнешката дроб чорба по традиция си остава. Всеки участник ще получи за награда гювече, а отделно награди има в различни категории.

Журито е същото като миналата година – трима учители по готварство  от Гимназия „Атанас Буров“ начело с председателя Йордан Касабов – д-р по етнография. Сред критериите за оценка е и задължителната етновизия на щандовете на участниците.

 В детската готварска работилница ще участват 45 деца, от които 15 са от Румъния Ще има и чорби за народа, като тази година рибената е заменена с бобена, а агнешката дроб чорба си остава.


Няма коментари:

Публикуване на коментар