понеделник, 31 октомври 2016 г.

„На многая лета“ и „О, Добруджански край“ за финал на 12-ия Международен събор на хоровете от крайдунавските страни

Теодосий Спасов с награда за будителство 
от кмета на Силистра д-р Юлиян Найденов

„На многая лета“  (Благоденственное и мирное житие, здравье же и спасение, и во всем благое поспешение…“) и регионалният химн „О, Добруджански край“ прозвучаха мощно и от сърце сред уникалната акустична среда на площадката на крепостта „Меджиди табия“ в Силистра завърши 12-ият Международен събор на хоровете от крайдунавските градове.

Той бе проведен с организационното и финансовото взаимодействие между община Силистра (кметът д-р Юлиян Найденов е патрон на проявата), на Народно читалище „Доростол“ с председател Маргарита Любомирова и на Смесен хор „Седянка“ с диригент Лидия Кулева, както и под егидата на Български хоров съюз, създаден преди 90 години със силистренско участие.

Възвръщането на славата на Силистра като „хорова столица на България“ стана възможно и благодарение на спомоществователството на няколко земеделски кооперации, на Доростолска епархия, на Клуб „Родолюбие“, на фирми, личности и на родни политици – доказателство, че събития като първия по рода си събор в страната са възможни само с  коопериране на усилия и средства на различни общински и държавни институции.

По традиция, създадена преди 50 години, когато на практика става възстановяването на събора, проявата започна с шествие – начело с Градски духов оркестър, до Паметника на песента в обновения Дунавски парк, намиращ се редом до патриаршеската базилика и до връстника на събора – дъба столетник – дърво №1 на Европа за 2015 г.

На мястото, където преди 106 години 400 певци от Силистра, Тутракан, Видин и Русе провеждат събора прощъпулник, пред тазгодишните участници от Разград, Търговище, Стара Загора, Чернавода, Кълъраш и Силистра бе представена кратка извадка от историята за началото по беседа на краеведа Иван Занов. Заедно с хористите цветя поднесе и най-титулуваният български фолклорист – джаз изпълнител, кавалджията на планетата Теодосий Спсов, който бе специален гост на Събора.

На старта на официалния концерт, проведен в салона на Драматичен театър Силистра, кметът Найденов връчи на г-н Спасов грамота, картина – дунавски пейзаж от Петър Чаушев, специална сребърна монета и цветя. Той бе удостоен с тази чест от кмета на община Силистра като поредна номинация по традиция, създадена през 2013 г., и посветена на 1 ноември – Ден на народните будители, в чиято чест бе и тазгодишното издание на хоровата проява, и заради която Силистра носи с чест определението си „фестивален град“ (с 20 общински, регионални и международни културни изяви).

С поздравителни адреси към събитието се отнесоха с уважение областният управител на област Силистра Стоян Бонев и ръководството на Български хоров съюз. От името на РЕКИЦ Читалища Силистра бе единствената поздравителна кошница с цветя, подарена като награда за труда на над 200 певци от участващите хорови формации.

През всичките издания на тази проява на музикалното изкуство в Силистра са взели участие над 140 хорови колективи с изявено име и високо изпълнителско ниво, с национална известност и авторитет, представили общо 600 произведения от близо 300 автори. На сцената на събора в годините си дават среща майсторството, творчеството, амбицията за художествена извисеност на колективи от Силистра (Смесен хор „Седянка“, Детски хор „Дунавски славеи“, работнически формации и др.), Тутракан, Русе, Свищов, Лом, Белене, Видин, Оряхово, Никопол, Ново село, Козлодуй, София, Балчик, Разград, Плевен, Велико Търново. Гостували са хорове от различни страни – Румъния, Унгария, Австрия, Чехия, Украйна, Русия, Германия, Гърция и др.

В 12-ия събор участваха Женски хор „ЗЛАТНА ЛИРА” от град Търговище с главен художествен ръководител и диригент Илиана Иванова, хормайстор Румяна Николова, организатор на Фестивал на женските и девическите хорове Репертоарът на хора включва композиции от Ренесанса до наши дни; Туристически хор „СРЕДНОГОРСКИ ЗВУЦИ” при Туристическо дружество „Сърнена гора” от град Стара Загора с диригент Емил Минев, чийто репертоар е от над 200 песни; Смесен хор „ЖЕЛЕЗНИ СТРУНИ” към НЧ „Развитие” от град Разград, диригент Красен Иванов, създаден през 1904 г., за да се утвърди с авторитет на един от най-ярките културни институти в лудогорски град; Смесен  хор „СЕДЯНКА” при  НЧ „Доростол-1870” от град Силистра, диригент Лидия Кулева - един от най-старите български хорове, ярък продължител на хоровото пеене в Крайдунавска Добруджа, чието начало е в 1894 г. (през 1908 г. изключителният българин Петър Бояджиев, уважаван учител и музикален деец в Силистра, полага началото на музикално дружество „Седянка“), Програмата на седенкари бе изцяло на фолклорна основа плюс регионалния химн „О, Добруджански край“. Изпълненията им бяха осъществени заедно с Теодосий Спасов, включително на неговите композиции „Малка мома“ и „Джипси сонг“.

В събора участваха и два хора от Република Румъния – Камерен хор  „КАМЕРАТА ДАНУБИЙ” при Дом на културата в град Кълъраш, диригент проф. Диана Виеру-Бурлеску, и Смесен хор „И. Д. Киреску” от град Черна вода (Румъния), с диригент проф. Ангел Динку. В своите програми те представиха образци на хоровата музика от северната ни съседка.

Фестивалната вечер завърши с официална вечеря в зала „Версай“, където в тържествена обстановка на ръководителите на гостуващите хорове бяха връчени специални плакети. Между хоровете бяха разменени неофициални на първо време покани за участие в прояви в съответните градове в България и Румъния. Част от тях бяха и по адрес на „Седянка“ – предстоящата е за края на м. ноември в Чернавода, където от десетилетия насам се провежда Международен хоров фестивал.

Седенкари благодариха специално на Теодосий Спасов за взаимното участие с конкретен и тематичен подарък - бутилка кайнарджанско "бяло вино от червено грозде" в комплект с екземпляр на книгата "Съхранена памет" - съдържаща 50 разказа на добруджанци от румънския период плюс юбилеен плик "75 години Крайовски мирен договор - 2015", както и филм "Обреди в Силистра, Тутракан и Алфатар - от Никулден до Коледа", за да вдъхновят добруджанеца родом за нови фолклорни песни със съвременно джаз звучене.

Вторият ден на събора бе посветен на първа в неговата история изява с църковни песнопения в Православен храм „Св. св. Петър и Павел“, осъществена с благословението на Доростолския митрополит Амвросий. В представянето на храма участваха Цветана Цанова – член на Епархийския съвет, и отец Георги Попов, който от името на епархията подари  на всички хорове участници по екземпляр от най-новата икона, посветена на Доростолските свети мъченици, в чиято чест Светият Синод на Българската православна църква наскоро учреди специален празник през м. юли и на освещаването на който участва лично патриарх Неофит. 

Закриването на фестивала стана на територията на Крепостта над Силистра, с любезното домакинство на Валентин Петков – председател на Клуб „Родолюбие“, който разказа нейната история, вписана в контекста на 7 войни за 155 години, и на битието на Силистра като център на гарнизон в продължение на векове от римската империя до днес. 

За изпроводяк всеки от хоровете изпя своите любими песни, с което заслужиха по чаша добруджанско вино и по дъхава добруджанска пита, наричана у нас още кравай, а в Румъния – колач, а накрая всички по стар обичай се включиха в гръмогласната песенна прослава на многолетието, част от православното богослужение и от византийския дворцов церемониал от преди десет века, с която под формата на солов речитатив и хоров припев се пожелават дълги години живот и благополучие.
С обещанието - до нови срещи в 13-ото издание на фестивала!



12-ият Международен хоров събор стана възможен с партньорството на основните организатори: Община Силистра, НЧ „Доростол 1870“ и „Смесен хор „Седянка“, както и на спомоществователи в лицето на няколко ЗК: „Нива 93“ – село Проф. Иширково, „Мотор 93“ – село Бабук, „Изгрев 92“ – село Белица и „Ген. Атила Зафиров“ – село Зафирово; на отзивчивостта на фирмите „Първи май" АД; „Тера“ ООД, „Златен стил“ ЕООД, „Силома“ АД, „АГРА 2000“ и „СИГМА 55" ООД; на Аптека „Еврика", на г-жа Венета Аладинова и на г-н Александър Сабанов и др.

Съпричастни към уникалната и емблематична за Силистра и за градовете по река Дунав фестивална проява станаха и родни български политици като г-н Трайчо Трайков – кандидат за президент на Република България, който лично присъства на официалния концерт, и Илияна Йотова – кандидат за вицепрезидент на Република България.  Своето институционално съдействие осъществиха Областна администрация Силистра, Ротари клуб Силистра, Доростолска епархия и музейната експозиция на Крепост „Меджиди табия“.



Снимки - Фейсбук профили на Николинка Николова и АРТ Силистра

 








Няма коментари:

Публикуване на коментар