вторник, 18 октомври 2016 г.

Потомци на българи от Олшанка, Тараклия и Болград на посещение в Силистра и Алфатар


„Потомци на българи алфатарци от Олшанка, Украйна, бяха на гости в България  и в Алфатар по идея, възникнала по време на 7-та сесия на световния български парламент (14-16 октомври, Варна), където и аз присъствах като председател на неправителствена организация, работеща с българи в чужбина“, съобщи Ивайло Ангелов (профил във Фейсбук Иво Иванов) от силистренскатата фондация „Бъдеще-2008”.

Всички срещи са проведени в рамките на един ден: първо в Силистра, където делегацията от Олшанка се запознава с краеведа Михаил Гавазов, който е автор на няколко книги по темата за тези българи и е техен „откривател“. В срещата участваха освен представители на дружество Нашите хора“ - Олшанка с председател Сергей Осадчий, участваха и двама българи от други общности от чужбина: Иван Боримечков – директор на българския театър „Смешен петък“ в град Тараклия в Молдова, и Иван Русев – председател на българско дружество в град Болград в Украйна.

Боримечков се е срещнал със Златина Станева – директор на ДКТ Силистра, в името на бъдещи взаимоотношения между двата театъра. Другата среща е проведена в Алфатар – родно място на предците на олшанци, изселили се оттам през 1774 г., в която участва с секретарят на общината Стефка Жекова в отсъствието в момента на кмета Янка Господинова и на нейния заместник Желяна Димитрова.

На срещата са набелязани много бъдещи общи точки, по които може да се сътрудничи с българите от Олшанка, както и с българите от Тараклия и Болград. Направило е впечатление откритостта, готовността и отвореността за сътрудничество на община Алфатар към подобни родолюбиви инициативи. Подобна среща обаче не е осъщесдтвена в град Силистра.
След срещата в Алфатар по настояване на олшанската делегация в двора на Основно училище „Христо Ботев“ е засадено дърво – символичен знак  на желанието за едно бъдещо по-близко сътрудничество и приятелство между олшанци и жителите на Алфатар.

Със съдействието на директорката на училището Янка Жекова ритуалът се е превърнал в импровизиран празник за учениците. Да припомним,у че основоположник на отношенията Алфатар – Олшанка са станали факт преди повече от 10 години по време на кметуването на Радка Желева, настоящ общински съветник. 

За финал оставяме впечатлението на г-н Ангелов: „Посрещането в Алфатар беше невероятно топло и емоционално за всички и още един път поздравявам алфатарци и управата за тяхното родолюбие и инициативност...След тези срещи в Алфатар по моя идея беше посетена и крепостта „Меджиди табия“ в Силистра, където уредникът Валентин Петковта ни посрещна много любезно, разказвайки на гостите всичко най-важно за историята на България, което те нямаше откъде да знаят. Благодарности и към него за адекватното и открито посрещане – всички гости бяха много впечатлени и се дадоха заявки за следващи по-мащабни посещения и мероприятия. 

Благодарност и към Атанас Сивков (б.а.-варненец, родом от Окорш, бивш военен и настоящ туристически деятел), който е част от организация за издирване на членовете и родословното дърво на големия добруджански Сивков род, който превози гостите от Олшанка лично със своя микробус.

Няма коментари:

Публикуване на коментар