четвъртък, 27 октомври 2016 г.

155 години ОУ "Отец Паисий" Силистра - програма

Читалище на колела "Бащино огнище", ученици и учители, облечени в народни носии, училищен празник "На мегдана" са само част от инициативите по случай 155-та годишнина на Основно училище "Отец Паисий" в Силистра, която ще бъде отбелязана на 28-ми октомври, съобщи Камелия Рачева - директор на най-старото училище в Силистра"Нека да е българско" - под този надслов ще преминат честванията по случай 155-та годишнина на най-старото училище в града - Основно училище "Отец Паисий".

27  октомври 2016 г.

Инициативите ще стартират още на 27-ми октомври от 18:00 часа, когато училищният двор ще посрещне Читалището на колела "Бащино огнище", добило популярност в цялата страна. Основно училище "Отец Паисий" подарява на всички граждани на Силистра тази емоционална среща с вход "свободен".  

Автобусът "Бащино огнище" е атрактивна, модерна и привлекателна форма за популяризиране и съхранение на нашето културно и историческо наследство. Инициатор на "Бащино огнище" е Ивайло Шопски. Според него пътуващото читалище е не само единствено в България, но и в света. Читалището реално представлява специално оборудван за целта автобус. 

В него е монтирана изложба на 12 манекена, облечени като български войници от Средновековието до Втората световна война. Хората ще се срещнат отблизо с опълченец на Шипка, хайдутин, войник от Първата световна война и др. Може да бъде разгледано и пълното им бойно снаряжение. 

28-ми октомври 2016 г.

Празникът ще започне с приготовления на всички участници! През това време учениците от 6-ти клас, разделени в 3 отбора по 5-ма ще борят сили, знания и умения с участието си във викторина на тема "Аз познавам България", организирана от Читалище на колела "Бащино огнище". Викторината ще се проведе в зала "Диоген Вичев" на Регионална библиотека "Партений Павлович" от 09:30 часа.

В училищния двор автобусът "Бащино огнище" ще очаква всички ученици да го разгледат. Ще се проведе и беседа, ще бъде излъчен и 20-минутен филм с любопитни факти за войниците през Средновековието и Втората световна война.  

В 12:00 часа празникът продължава с тържествено откриване под надслов "Нека да е българско". Участие в него ще вземе цялата училищна общност. От 12:30 часа дейностите продължават "На мегдана", когато училищният двор ще се превърне наистина в мегдан - мястото, където през миналото хората са се сбирали заедно - да се поздравят, да потанцуват, да се похвалят! Така и ние ще се сберем в настоящето - заедно и облечени в народни носии, символът на българското! 

Ансамбъл "Ритъм" ще ни подканят на кръшни хора, фолклорни състави ще пеят и свирят, децата от детските градини ще ни покажат как добре умеят да изпълняват народни песни, ще бъдат отворени и сергии, където всеки ще си припомни как захарните петлета и ябълки успяваха да ни разсмеят и сплотят, ще има топъл хляб, кисело мляко и други вкусни неща, ще бъдат отворени ателиета, в които баби, майки и дъщери ще показват най-големите занаяти на България. 

Ще бъде българско! Очакваме и нашите гости да не останат безразлични към нашата покана - облечете народна носия и усетете духа на българина!

3-ти ноември 2016 г.

От 14 часа в залата на Общински съвет  Силистра ще се проведе конференция на тема "История на българското образование". Участие в нея ще вземат Държавен архив - Силистра, Регионална библиотека "Партений Павлович", учители от Основно училище "Отец Паисий". Във втората си част ученици от различни училища в Силистра ще представят доклади и презентации по темата, най-добрите ще бъдат отличени и наградени от компетентно жури с председател г-н Веселин Аврамов от Регионален исторически музей Силистра.

От 16  часа ще бъдат наградени и отличените творби в Областния литературен конкурс "Духът на българина", който традиционно се организира от Основно училище "Отец Паисий", съвместно с РУО - Силистра.


Няма коментари:

Публикуване на коментар