понеделник, 10 октомври 2016 г.

В Тутракан започна дигитализация на природни, исторически и културни обекти

София.  Агенция „Фокус”: 5,8 млн. лв. са необходими са реализация на проекта „Приятели на българските съкровища 2016-2020”, каза Кристиян Калчев, председател на Националния научен експедиционен клуб ЮНЕСКО по време на пресконференция по повод началото на проект „Приятели на българските съкровища 2016-2020”. 

В рамките на месец и половина, откакто бе обявена, макар и неформално, в програмата – първата по рода си в света, са записани почти 400 доброволци, от които повече от 80% са студенти, другите са общественици, хора от академичните страни и др. Има запитвания от много други европейски държави като Гърция, Беларус, Русия, Франция Португалия.

Най-вероятно от следващата година проектът ще стане „Приятели на европейските съкровища”. В понеделник той стартира в Тутракан, като групата ще проучва в рамките на 7 дни. Това е първата избрана община (следващата е Дряново), тъй като тази година се навършват 100 години от Тутраканската епопея.

КалчевРаботата в Тутракан започна със среща с председателя на Общинския съвет в Тутракан Данаил Николов и с кмета на общината Д-р Димитър Стефанов. Ръководителят на групата Румяна Капинчева запозна двамата местни ръководители с проучвателните дейности, които ще се извършват на територията на общината. От страна на представителите на местният парламент и кмета на общината получихме уверение, че няма да има затворена врата, на която да почукаме и да не ни бъде отворена.

Кристиян Калчев уточни, че една от целите на проекта, финансиран от благодетели и родолюбиви българи, е безплатното рекламиране на туристически обекти в малки общини, които нямат необходимите средства. 

Обектите на територияата на всяка от общините ще бъдат дигитализирани, като информация за тях ще се събира в сътрудничество с местните власти. Идеята е информацията да бъде обработена, за да бъдее качена на сайта www.friends-bulgaria.eu, който е активен на български и на английски езици.

В края на програмния период с културно-исторически и природни обекти ще бъде издаден сборник на четири езика – английски, български, френски и руски. 

Димитър Василев от Институт за Етнология и Фолклористика с Етнографски музей при БАН коментира, че най-важният мотив в проекта е доброволчеството: „Това е поле на изява за нас младите учени, възможност за професионалното ни развитие. Работата с доброволци винаги е интересна и важна”.


Евродепутатът Момчил Неков: „Ползата за образованието от проекта ще е огромна. Това е една възможност, която ние ще предоставим в рамките на няколко години. На един етап всички по света ще могат да видят богатствата на България. Най-важното е, че сме първата държава в света, която дигитализира наследството си”. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар