сряда, 7 януари 2015 г.

В старообредната църква в Татарица звуча "Многая лета" за Рождество Христово



           В над 150-годишния православен храм „Покров Богородичен“ в село Татарица, което е в състава на село Айдемир, се проведе църковна служба за празника Рождество Христово, отбелязван на 7 януари от  местното население, наследило традициите на своите предци – донските казаци – старообредници.  
          Гости на тържеството бяха областният управител на област Силистра Стоян Бонев, заместник областният управител Янка Господинова, кметът на Силистра д-р Юлиян Найденов, секретарят на общината Ростислав Павлов и Денчо Георгиев, кмет на село Айдемир. След ритуала, музикалната програма на деца от селото и словото на свещеника на храма – отец Флор, от името на държавната и общинската власти техните представители му връчиха цветя и поздравителни адреси.
           Той благодари на гостите за участието в празника и ги дари със специални календари, издание на епархията.
           Православният храм в Татарица, където сред населението не повече от 100 са староверците, е с правоъгълна форма – оприличавана на кораб, носещ се по вълните на житейското море, символ на идеята, че само в истинската църква е спасението на хората от всички житейски скърби и проблеми.    
            В покривната част е устроена глава, на която е поставен  руски  старообреден кръст – за слава на Исус Христос. В края на храма е издигната камбанария със 7 камбани. Самият храм се състои от три части: олтар, среда и притвор.
       Православната църква „Света Троица” в село Айдемир също има руски произход, защото е построена от руските воини през 1829 година. Запазени са два свещника, направени от дулата на руски пушки, както и многобройни ценни ръкописи, някои от които писани на пергамент.
       Камбаната е подарена от руски войници по време на една от руско-турските войни, водени на територията на селото. "Руските свещници" се тачат заедно с оцелели части от хоругви и примитивно рисувани икони от онова време. Храмът е културен паметник и разполага също с ценни икони от Тревненската художествена школа. 


Няма коментари:

Публикуване на коментар