понеделник, 5 януари 2015 г.

В Силистра на Богоявление ще звучи "Честита Коледа" на арменски език


Православните арменци от Силистра честват Рождество Христово и Коледа навръх Богоявление/Йордановден, както е по календара на Българската православна църква. В 10 часа ще бъде отворен 395-годишният храм, за да приеме вярващите християни, желаещи да запалят свещ, съобщи инж. Сирухи Шейтанян, председател на настоятелството на местната арменска апостолическа църква.
В неделя от 10,30 часа отново там ще бъде празничната служба, водена от Дирайр Хабедян, духовен пастир на арменска общност в Русе. „През 2005 г. като оценка за положителната му работа, получава право за носене на нагръден кръст, от архиепископ Дирайр Мардикян и с грамота от Вселенския патриарх на всички арменци Негово Светейшество Католикос Карекин II“, научаваме от www.armenianchurch-russe.com.
Близо 50 години църквата на арменците в Силистра няма свой свещеник, но арменците пазят своите традиции. Арменците са сред най-старите жители на Силистра. Преди 10 века точно арменец е бил стратег на силистренската крепост. 
Годината е 301-ва. Армения приема учението на Исус Христос и се превръща в първата в света държава, обявила християнството за официална държавна религия.
В Силистра е документирана една от най-старите арменски църкви по българските земи. Според надпис, поставен върху специално осветена по повод градежа на храма мраморна плоча (вем кар), тя датира от 1620 г. И тук времето си казва думата и през ХIХ в. на същото място се налага да бъде издигната нова църква, като е запазен архитектурният облик на предишната. Арменският храм в Силистра носи името на Света Богородица „Сурп Аствадзадзин“.
С указ, издаден през 2011 г. от Върховния патриарх и Католикос на всички арменци Негово Светейшество Карекин II архимандрит Абгар Овакимян оглави Арменската епархия в България, която до този момент развивала се като част от една обща за Румъния и България епархия с център Букурещ.“ (www.euro2001.net).
 „Небезизвестна е крилатата фраза на големия американски писател от арменски произход Уилям Сароян: „Съберат ли се повече от двама арменци на което и да е място по света, те първо иззидат църква, а до нея училище“.


Няма коментари:

Публикуване на коментар