петък, 23 януари 2015 г.

Нов „стар“ диригент начело на хор „Седянка“ от февруари


         Светлозар Христов от СОУ „Никола Вапцаров“ е новият „стар“ диригент на Смесен хор „Седянка“ при Народно читалище „Доростол 1870“ – Силистра, съобщиха от настоятелството. 40-годишният музикален педагог поема светинята на хоровете пеене в крайдунавския град от началото на м. февруари, когато се подновяват и репетициите в състава.
         „Преди 10 години за една година бях диригент на хора, в който с прекъсвания съм пял 15 години“, каза при представянето си пред своите колеги учителят по китара, специализирал хорово дирижиране Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив, на която е възпитаник.
Корепетиторката Лидия Кулева - първата най-вляво,
и Светлозар Христов -  вторият отляво надясно като хорист
в мъжката "секция" по време на на празничния концерт 

"120 години...", проведен през юни 2014 г.  
         Корепетитор на хора през последните 4-5 години е Лидия Кулева, пианистка и преподавател по музика. Певческата формация, благодарение на която през м. юни м.г. Силистра чества своите 120 години хорово пеене, неведнъж е била домакин и на уникалния по своето съдържание Събор на хоровете от крайдунавските градове и страни.  
През 1910 г. Силистра става  „столица на хоровата песен”, за който свидетелство от второто му издание през 1966 г. е неповторимият и единствен по рода си у нас Паметник на песента, намиращ се до средновековната патриаршеска базилика в Дунавския парк.
В специалното празнично издание, озаглавено с девиза на „Седянка” – „...докле сърца туптят в сърцата", дело на НЧ „Доростол”, бе припомнено, че за 120 години хорове пеене в Силистра основният хор в града, вкл. и в най-голям период, когато това е „Седянка”, е съществувал под ръководството на 25 диригенти.
За 120 години хористите в Силистра са изпели на над 10 езика около 500 песни на повече от 250 композитори. Техният пример е бил заразителен и за създаване на редица други хорове в почти всички сфери на живота – образование, здравеопазване, производство и др. 

„Повече изяви пред публика, вкл. и в други градове, както и достатъчно български песни в репертоара на хора“, поискаха хористите от новия си диригент, под чието ръководство са били и в близкото минало.
Някои от диригентите на хора от предишни години в момента са в чужбина - Николай Мерджанов е в Анталия, Турция, където е и организатор на международни хорови прояви, а Веселин Колев преподава музика в в далечна Малайзия.

Няма коментари:

Публикуване на коментар