четвъртък, 22 януари 2015 г.

Двама доценти със стаж в МВР и издател на настолни игри в обща културна изява в Силистра


  
                  Сред стените от мъдрост в зала „Диоген“ на Регионална библиотека „Партений Павлович“ – Силистра по покана на нейния директор Даниела Недялкова се проведе уникална културна изява, на каквато досега са били свидетели само градове като София, Бургас и Велико Търново. На принципа „три в едно“, но в общ „букет“ силистренци посрещнаха изложба със символи на държавността от 40 страни на света, представяне на серия от книги – наръчници за оцеляване, както и най-доброто от най-новите книги на издателство „Атеа“ на добричлията Делян Илиев.
         Двама доценти със стаж в МВР и преподаватели в различни университети, включително на студенти – бъдещи служители на „вътрешните работи“, са в основата на изявата – доц. д-р Людмил Георгиев и доц. д-р Георги Петров, за която чрез свои представители ги поздравиха задочно областният управител Стоян Бонев и кметът на община Силистра д-р Юлиян Найденов.
         В изложбата, която ще бъде до първите дни на март на първия и на втория етажи на библиотеката, има стотици фуражки на представители на униформени ведомства от 40 страни по света – от турски фес преди ерата на Ататюрк и калимявка на армейски свещеник, през италиански набор за глава с перушина от незнайна птица, до каски от различни войни и съвременни шапка, досущ позната от играчите на бейзбол. Изложбата е подредена само с половината от експонатите от частната колекция на доц. Георгиев.
Неговият колега доц. Петров представи най-новата си книга, посветена на оцеляването на деца при злополуки. Описани са 44 различни моменти, в което детето може да стане „жертва“, вкл. на насилие. Книгата е за деца, за родители и за учители.
Дело на двамата гости са 6 настолни игри за деца над 6 г. и за родители – последната засега е посветена на професията „командос“, а предишните разработки са за полицай, лекар, капитан на кораб, дизайнер и др. В ход е подготовката на игри за актьор, таен агент, журналист, ловец, футболист, пожарникар, криминалист и др.
Третият гост – издателят г-н Илиев, представи книги от сериите „Манипулациите…“, и „Митове и легенди“, както и няколко „съкровища“ –сред тях и „Книга на мъдростта“ по оригинал от 1903 г. с над 3 000 мъдрости на всякакви теми, изказани от повече от 2 000 души от цял свят. Книгите и игрите се намират по лавиците на партньора на издателството – Книжарници „Везни 55“ в Силистра, чийто собственик Пламен Маринов също участва в културната проява, уважена от представители на различни институции, от граждани и журналисти, от читатели на библиотеката и от почитатели на литературата.
         

Няма коментари:

Публикуване на коментар