вторник, 13 януари 2015 г.

Европейски проект "Адаптиране на турските регионални медии към изискванията на ЕС" у нас пристигна 45-членна делегация от градовете Мудания и Бурса



http://www.sbj-bg.eu/
В рамките на изпълнението на европейския проект "Адаптиране на турските регионални медии към изискванията на ЕС" у нас пристигна 45-членна делегация от градовете Мудания и Бурса в Турция, водена от председателя на Асоциацията на журналистите в Муданя Явуз Герчекчи.

В нея освен журналисти, са включени и общественици, На 12 януари гостите посетиха СБЖ, където почти цял следобед разговаряха с колеги от Управителния съвет на СБЖ и представители на регионални медии. 
И. д. председател Снежана Тодорова поздрави турските гости и изрази задоволство, че спечелилата европроект Асоциация на журналистите в Муданя ще работи по него съвместно със свои български колеги. Тя запозна гостите с историята на СБЖ и сподели с тях, че през 2014-та българската журналистика е отбелязала своята 170-годишнина и 120 години организирано журналистическо движение.

Представи и някои издатели на списания и подробно разказа за сайта на СБЖ, който е отворен за всичко, случващо се на журналистическото поприще не само в България, но и по света. Не пропусна да сподели, че сайтът се ползва с голям интерес сред гилдията и не пропуска да разкаже за известни наши и чужди журналисти.
От своя страна доц. Георги Калагларски подробно разказа на турските колеги как у нас работят регионалните медии и печат. Преподавателят във Варненския университет представи и Международния дом на журналистите (МДЖ) и чрез мултимедиен проект изтъкна неговите достойнства и привлекателност, и че той е сред малкото комплекси на нашето Черноморие, където освен да се почива, може да се провеждат и срещи по линия на станалия модерен през последните години конгресен туризъм, защото МДЖ разполага и с добре оборудвани зали за целта.
Неговата увлекателна презентация предизвика оживление сред турските журналисти и те го засипаха с въпроси, като останаха доста изненадани, че държавата няма отношение към почивната морска база и че тя е собственост на СБЖ. Доц. Калагларски разказа и за авторитетните международни форуми, които са се провеждали в базата на Съюза, и че именно там миналата година беше учреден Балканският медиен център. Той не пропусна да съобщи, че в МДЖ предстои тази година и среща на Европейската асоциация на журналистите (ЕАЖ).
Гостите се интересуваха не само до материалната база на СБЖ, но и дали държавата се намесва в политиката на българските медии, дали регионалните издания имат самостоятелност при работата си. А издателят на списанията „Земеделие+”, „Животновъдство” и „Черно и бяло” Красимир Пеков разказа за медиите, които представлява.
Представителите на турските медии проявиха изключителен интерес към това в какви тиражи излизат нашите изданиа, каква е периодичността им, как се разпространяват. Сред многобройните въпроси, които задаваха имаше и такива дали у нас има безработни журналисти, за свободата на словото, за намесата на държавата в издателската политика и дали има ограничения на темите в дадени издания. За тях беше интересно да разберат дали българите и най-вече младите хора четат пресата, дали се интересуват от случващото се в страната и намалява ли броят на печатните издания.
Особено важно за тях беше да разберат ако даден журналист е освободен от работа, има ли политически натиск за това. Те останаха изненадани, че в обществените медии свободата на словото е по-голяма, отколкото в частните, но и тук, както навсякъде по света, частните медии зависят от спонсори, рекламодатели и често собственикът им се влияе от политическия натиск.
Особен интерес за гостите беше каква е квалификацията на работещите в българските медии журналисти и дали са завършили специализирани ВУЗ-ове. Снежана Тодорова поясни, че в екипите на медиите се трудят хора не само с журналистическо образование, но и с други специалности, и че СБЖ винаги застава зад колегите, които имат проблеми в работата, и прави всичко възможно на онези, които са останали безработни, да осигури къде да се трудят. Тя сподели, че всичко, което се случва в Турция, интересува българските медии, а СБЖ поддържа тесни контакти с международни журналистически организации.
Неведнъж, каза тя, СБЖ е откликвал и подкрепял турските медии. Тя припомни, че е имало подписка в защита на арестувани турски журналисти и протестна декларация по повод задържането на главния редактор на „Заман”, която беше публикувана в българското издание на вестника. „Журналистическата солидарност е изключително важна и необходима днес – каза Снежана Тодорова. – Надявам се да не ни се налага да защитаваме колеги от Муданя и Бурса, но ако се наложи, сме насреща.”
И. д. председател на СБЖ и главен секретар на съюза сподели, че ръководството работи върху документ за защита правата на журналистите. Срещата премина при изключителен интерес от страна на турските представители на медиите за това как работят техните колеги в България. 

По време на посещението си у нас те ще посетят Самоков,където ще гостуват на регионалната медия „Приятел”, в Пловдив също ще се срещнат с колеги от дружеството „Европрес” с председател Георги Найденов. В София наред с културните забележителности, които ще разгледат, ще имат срещи с турските редакции на БНТ и БНР,  а също и с главния редактор на „Стандарт” Славка Бозукова, на която ще се обсъди двустранното сътрудничество в областта на европроекти, в които участва вестникът.

На 15 януари гостите ще представят в СБЖ пред медиите европроекта "Адаптиране на турските регионални медии към изискванията на ЕС". През първия ден от посещението си в София турската делегация се срещна и с областния управител на София град Веселин Пенев.



Снимки Иван Василев
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар