понеделник, 5 януари 2015 г.

Дойде време за Йордановден

        Православната традиция e съчетала празника Богоявление с празника Кръщение Господне, приемайки, че при кръщението на Исус в река Йордан се появява Бог в своята триединна същност: синът Христос, Свети дух във вид на гълъб, който каца върху Христос, и Гласът на Небесния Отец (Глас Божи), оповестяващ, че Христос е Негов Син.  От небето се разнася глас: “Този е Моят възлюбен Син, в Когото е Моето благоволение”. Оттук и названието на празника.На този ден имен ден празнуват именниците Божидар, Дана, Божан, Йордан/Йорданка/Данчо/Дана Боян, Богдан/Богдана, Богoлюб/Богoлюбa, Божанa, Бетина и др.
         За пореден път в Силистра Доростолска епархия организира празника, както следва: в 9 часа започва литургията в православния катедрален храм "Св. първопостоли Петър и Павел", в 11 часа тръгва литийното шествие към р. Дунав, за да бъде проведен ритуалът по хвърлянето за кръста, в който обикновено участват десетина силистренци, някои от които като Светлин Драганов имат опит в повече от 10 ритуала. На всички участници и особено на победителя от името на църквата, общината и областната управа се раздават парични награди. 
          В някои части на страната на Йордановден се месят три ритуални хляба, при чието замесване се ползва остатъкът от старата светена вода. Единият е за дома, вторият е за гостите, а третият се оставя пред вратите на къщата заедно с бакър вино, отредени за минувачите. Върху железен предмет се изгарят чемширените китки от предишното Рождество Христово, а пепелта се поръсва със светена вода и се заравя под овошка или трендафилов храст. С донесената от църквата свещ в кандилото на семейния иконостас се запалва с „нов” огън. Там се полагат и новите рождественски китки. Вечерта срещу Йордановден е третата и последна кадена вечер, която е постна. От ритуалните измивания и пръскания с вода на Богоявление тръгват и обичаите, свързани с поливането и мокренето на всички именници, независимо от годишното време.
        Поверия за Йордановден: ако на този ден времето е студено и сухо – годината ще бъде добра и плодородна. Замръзне ли хвърленият във водата кръст, годината ще бъде здрава и плодовита. Вярва се, че този, който е извадил кръста от водата, ще бъде здрав и щастлив. Според народното поверие през нощта срещу Богоявление в глуха доба небето се отваря и всеки, който го види, ще получи пожеланото от Бога.
         Непосредствено след Рождество Христово според народните вярвания започват тъй наречените "мръсни или погани дни" и през този период се активират всички лоши сили, които свършват на Богоявление (Йордановден).

Няма коментари:

Публикуване на коментар