вторник, 6 януари 2015 г.

Православните арменци от Силистра честват Рождество Христово в 395-годишен храм

       Православните арменци от Силистра честват Рождество Христово и Коледа навръх Богоявление/Йордановден, както е по календара на Българската православна църква. Навършващият тази година 395 години храм „Сурп Аствадзадзин“ („Света Богородица“) в крайдунавския град, който е най-старият в страната за арменците в България, отвори врати, за да посрещне вярващите. Сред гостите на коледното тържество, организирано от настоятелството на храма с председател инж. Сирухи Шейтанян, бяха областният управител Стоян Бонев и заместник областният управител Янка Господинова.
         През лятото, когато е патронният празник на църквата, ще бъде чествана нейната годишнина, от която се пази първият положен през 1620 година камък, в момента намиращ се в кръщелната зала. 
        Миналата година Дирекция по вероизповеданията е осигурила средства за подмяна на дограмата на прозорците в храма. От ремонт се нуждае и ритуалната зала на общността, за което тепърва ще се търсят средства – от благодетели, както и от институциите, а по възможност и по проекти.
         Близо 50 години църквата на арменците в Силистра няма свой свещеник, но арменците пазят своите традиции. В неделя в обедните часове отново там ще бъде празничната служба, водена от Дирайр Хабедян, духовен пастир на арменска общност в Русе.
               Светена вода с миро правят арменците за своите празници. Специално място има в кръщелната зала, където е ставало това, а преди години водата е отивала в темелите на църквата. Храмът се слави и с добра акустика.  
        С указ, издаден през 2011 г. от Върховния патриарх и католикос на всички арменци Негово Светейшество Карекин II архимандрит Абгар Овакимян оглави Арменската епархия в България, която до този момент се е развивала като част от обща за Румъния и България епархия с център Букурещ. Арменците са сред най-старите жители на Силистра. Преди 10 века точно арменец е бил стратег на силистренската крепост. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар