вторник, 27 януари 2015 г.

Планират празника за 70-годишнината от края на Втората световна война


Фотоспомен от фестивала на
руската песен
в Силистра през  2011 г.
Областното дружество в Силистра на Федерацията за приятелство с народите на  Русия и ОНД обсъди своите намерения във връзка със събитията в национален план за 70-ата година от края на Втората световна война. Някои от предложенията са препоръчителни и за общинските дружества в Крайдунавска Добруджа. 
За целта по места и на читалищните библиотеки ще бъдат предоставени помощния информационни материали, изготвени от Федерацията по темата „9 май. Ден на Победата“, за да бъде ползвани при необходимост в организиране на събрания – общи и клубни, за радиопредавания, училищни сбирки и информационни сайтове.       
В ход е подготовката на традиционния областен фестивал на руската песен и танц, който ще премине под определеното за 2015 година вариативно мото „Хотят ли руские войны” или „День победы”. Фестивалът ще определи участниците в националната проява със същото съдържание. Третото му издание бе факт през 2011 г. и тогава бе включено в програмата на Областния организационен комитет за отбелязване на петдесетата годишнина от първия полет на човек в Космоса, осъществен от руския космонавт Юрий Гагарин.
Добруджанските поети Михайл Бъчваров-Бондар от Силистра и Дафинка Станева от Кайнарджа, които са и членове на Съюза на руските писатели, са сред препоръчаните за участие в литературно-творческите срещи „На чаша руски чай”, провеждането на които имат традиции в Силистренския край от десетилетия насам. Тяхната изява може да бъде съчетана с провеждането на викторини и открити уроци, както и на срещи с малцината оживи ветерани от войната.
Предвижда се общинските дружества да проведат акции за почистване и освежаване на паметниците на героите от Втората световна война в съответната община,  привличайки в тях ученици и младежи. Междувременно ще бъде реализирани ремонтите на пирамидата в чест на загиналите в Отечествената война жители на с. Васил Левски в община Алфатар и на паметника на загиналите във Втората световна война от с. Варненци, община Тутракан, за които  са заделени 2 020 лева от държавния бюджет. Както е известно, изпълнението на ремонтите е възложено на Областна администрация Силистра, а организатори са съответните общински администрации.
Ремонтите са част от програмата на Министерският съвет на Република България във връзка с дейностите на Национален инициативен комитет за отбелязване на 70 години от края на Втората световна война начело с министъра на отбраната Николай Ненчев. В плана са предвидени различни събития – ремонти на паметници на български войни, вкл. в чужбина; издаване на сборници; провеждане на походи с посещения на мемориали в съседни страни и на ученически конкурс с международно участие; организиране на „кръгли маси“ по различни теми; създаване на дигитализирани проекти за войните и специален сайт за участието на България във Втората световна война, и др.      
Програмата на силистренските дружества към Федерацията включва също идеите: в общинските центрове, където се намират средните училища, но и в основните училища да се стимулират учениците за включване в международния ученически конкурс за рисунки, песни, стихове, есета, реферати и медийни презентации под мотото „Заедно в XXI век” . От Руския кулртурно-информационен център в София ще бъде изискана документалната фотоизложба „Трагедията на народите”, за да бъде експонирана в читалищата в областта по специален график. По възможност с видео покази на документални и художествени филми, отразяващи борбата на народите против хитлерофашистките агресори.
И накрая – в чест на Деня на Победата на 9 май 2015 г. ще бъдат проведени концерти с подходящи за целта изпълнения, ще има поднасяне на цветя и венци пред паметниците, свързани с Втората световна война. Нека никога не забравяме жертвите, които покрай нея човечеството и в частност Европа понесоха в човешки и в материален план.
По материали на Федерацията 


Няма коментари:

Публикуване на коментар