петък, 23 януари 2015 г.

В салона на община Силистра се проведе тържеството по откриването на Международната година на светлината и светлинните технологии

        http://silistra.government.bg/

    В салона на община Силистра се проведе тържеството по откриването на Международната година на  светлината и светлинните технологии, която в световен мащаб е под егидата на ООН. Това е инициатива на голям консорциум от научни институции и ЮНЕСКО, включваща участници от научни общества, от съюзи и образователни институции, технологични и неправителствени организации, асоциации и повече от 100 участници от 85 страни – партньори от частния сектор.
         Стремежът е да се изясни значението на светлината и светлинните технологии за устойчивото развитие и намиране на решения за глобалните предизвикателства в енергетиката, образованието, стопанството и здравето. В България президентът Росен Плевнелиев е начело на Национален организационен комитет, провел преди няколко дни в салона на Българската академия на науките откриването на републиканско ниво.
          В Силистра проявата бе организирана от община Силистра, заедно с РИО на МОН, регионалния клон на Съюза на физиците и със символичен домакин ОУ „Иван Вазов“ в Силистра. Началникът на Инспектората по образование д-р Габриела Миткова даде старта на проявите. Заместник областният управител Младен Минчев и кметът на община Силистра д-р Юлиян Найденов приветстваха участниците в концерта и неговите зрители.
          В близо един астрономичен час бяха представени няколко тематични танца, свързани със светлината и нейното значение за света; на аудиторията бе предложена информация за шест научни съобщения, посветени на светлината, и във връзка с които има годишнини през 2015 г.
         Става дума за „електромагнитното ехо“, за което знаем от 1965 г.; за Общата теория на относителността, навършваща 100 години; за вълновата теория на светлината от преди 200 години; за първата соларна технология от 1665 г. , както и за открития по темата за светлината, датирани преди 1 000 години.
         Във връзка с Международната година на светлината и светлинните технологии бяха обявени четири конкурса  в различни области. Литературният се нарича „Светлината, без която не можем“, този за презентации е с мото „Магията на светлината“, рисуването е на тема „Светлината и ние“, а фотоконкурсът е посветен на „Светлината около нас“.
         Ден преди откриването на Международната година на светлината Областна администрация Силистра стана съпричастна и към две други прояви – откриването на изложбата със символи на държавността, домакин на която е Регионална библиотека „Партений Павлович“, както и в представянето на книга за преодоляване на злополуки с деца.
         Областният управител Стоян Бонев отправи поздравителни адреси до организаторите на проявите – доц. д-р Людмил Георгиев и доц. д-р Георги Петров, дългогодишни служители на МВР, понастящем преподаватели в различни университети, автори на книги и на настолни игри за деца и родители. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар