понеделник, 19 януари 2015 г.

Всеки ден в област Силистра 2 702 деца пътуват с училищни автобуси за занятия в клас

 Заместник областният управител на област Силистра Младен Минчев реализира поканата до Областна администрация за участие в  семинара "Равни в социалното пространство", който е част от проекта "Живата зона на мултикултурно общуване". Началото му бе преди повече от месец. Проектът е дело на Н.Ч. "Просвета -1907" в с. Професор Иширково с председател Снежана Петрова в партньорство с местното кметство с кмет Кинка Иванова и с ОУ „Св. Климент Охридски”. Г-н Минчев се запозна с идеята на проекта за мултикултурно общуване и присъства на открития урок, в който децата изучаваха своите права.
    Семинарът е поредното четвърто събитие в рамките на проекта. Във форума участваха близо 30 деца – българчета, турчета и ромчета, представители на всички класове в училището. Водещ лектор бе Диана Бебенова, опитен представител на неправителствения сектор в област Силистра.  
        В отделен разговор директорката на училището Тодорка Славова сподели пред представителя на държавната власт тревогата си относно бъдещето на училището предвид проблеми със сградния фонд. Училището е достроявано няколко пъти – за последно преди 30 и повече години, и е разчетено за 500 деца - от Проф. Иширково и от съседните села Смилец и Йорданово, а в момента се учат около 160. „Има нужда от преструктуриране и съответстващи на него ремонти, вкл. на покрива”, заяви работещата в училището от 1982 г. насам директорка, която е била и кмет на селото.
          Наскоро училището в село Проф. Иширково получи от Министерството на образованието и науката нов училищен автобус Придобивката е осигурена със съдействието на община Силистра и на народния представител Милена Дамянова. 110 са децата, пътуващи всеки ден от селата Казимир, Смилец, Полк. Ламбриново и Йорданово до село Проф. Иширково.
         С общо с 33 автобуса и 2 микробуса, част от тях наети от съответните общини, става извозването до 24 средищни училища на 2 702 деца от 78 населени места в област Силистра.  400 от децата са от 58 населени места и пътуват до т.нар. несредищни училища. При засичането на цифрите са възможни повторения. Всеки трети от училищните автобуси е в община Дулово, 8 са в община Силистра, останалите – в другите общини от региона.             Учениците от І до ХІІ клас към 01. 12. 2014 г. са 10 738 в област Силистра. Следователно пътуващите ученици представляват 25 % от учениците на областта.

Няма коментари:

Публикуване на коментар