понеделник, 26 януари 2015 г.

Предлагат в Дунавския парк в Силистра да има алеи „Журналист“, „Дарители“, „Връстници на Свободата“ и др.


          В Силистра се проведе събрание на двете дружества на СБЖ, в които членуват журналисти от Силистра и Тутракан, на което бяха обсъдени три различни проблема: ОИЦ – Силистра представи параметрите на новата програма за развитие на човешките ресурси, възможността в обновения Дунавски парк в Силистра, а по възможност и в парка в Тутракан, някои алеи да бъдат именувани по подходящ начин.
Например една от алеите да носи името „Журналист“, тъй като там преди 3 години с акция на в. „24 часа“ бяха засадени дарените от вестника 100 дръвчета. Друга да се казва „Алея на дарителите“ по причина на това, че е изградена с плочки, върху които са изписани имената на далите пари за създаването й преди повече от 10 години. Както е известно, през 1974 г. е проведена мащабна залесителна акция по брега на реката върху новоизградената тогава дига, за което свидетелства надпис върху плоча „засадено от връстници на свободата“ и т.н.
Във връзка с преминалата 120-ата година на организираното журналистическо движение в България, проведено по програма през 2014 г., в някои градове на България – Бургас, Нова Загора, Разград и др., са „кръстени“ цели площади на журналистиката. През настоящата година се навършват 130 години от издаването на първия вестник в Крайдунавска Добруджа и по този повод централата на СБЖ ще предложи съвместно с община и Общински съвет Силистра да бъде осъществена програма за годишнината, за да бъде отбелязана по подходящ начини така да се отдаде дължимото на медиите. Още повече, че преди 25 години бе сложено началото и на съвременната демократична преса в крайдунавския град.
Събранието уважи колежката си Тамара Спасова, главен редактор на в. „Напредък“ –Тутракан, която наскоро получи по повод своя кръгла годишнина наградата „Значка – златно перо“ на СБЖ. През м. декември УС на СБЖ присъди награда за 20-ата година на радио „Мелодия“, а преди 3 години – „Почетен плакет“ бе отреден за 50-ия юбилей на в. „Тутракански глас“.
Да припомним от Порталът на Силистра за акцията на в. "24 часа": "

В Силистра е факт залесителната акция по инициативата на в. "24 часа", наречена "Да засадим дърво", проведена по едно и също време - на 21 април 2012 г. от 11 часа в 21 града на страната. 100 новопосадени дръвчета от 6-7 дървесни вида, сред които туя, бреза, липа, ясен, явор и др., растат вече в Дунавския парк в Силистра след акцията. Първото от тях бе дело на кмета на общината д-р Юлиян Найденов. „За пръв път от няколко години в градината се садят дървета след като проведохме санитарна сеч, каквато не бе извършвана регулярно отдавна”, заяви д-р Найденов на над 70-те участници."

Няма коментари:

Публикуване на коментар