вторник, 13 януари 2015 г.

Читалището в Черногор бе обновено с пари от държавния бюджет


       21 500 лева бе отпуснатата от държавния бюджет субсидия, която получи Народно читалище „Янко Забунов 1957” с. Черногор, общ.Главиница, за да бъде усвоена за нуждите на хуманитарната обител. Фирмата, изпълнила проекта е „Уют 64” ЕООД от град Силистра.
Средствата се предоставени от Министерството на културата и са за целево подпомагане дейността на читалищата на първата конкурсна сесия през 2014 г., а именно: „за извършване на „Частични ремонтни дейности по сградите на читалищата и вътрешен интериор на сценичните и библиотечни пространства“. 
Средствата съгласно проекта са използвани за извършване ремонтни дейности на съществуващите помещения „Библиотека”и „Репетиционна”. Извърши се ремонт на покривната конструкция и за препокриване на покрива с нови керемиди. Сменени са вратите и прозорците с нова ПВЦ- дограма, прекарано е водоснабдяване и е обновена електрическата инсталация.
       Направени са окачен таван и облицовка на стените с гипс картон. И за да е наистина хубаво е предвиден и ламиниран паркет. През лятото читатели участваха в подобряване на вида на библиотеката и в почистването на книжния фонд, както личи от снимките, направени от читалищните дейци.
      Да припомним, че миналата година за първи път от години министерството на културата на Република България даде допълнително 3,9 млн. лева на читалища в 237 общини по направление „Частични ремонтни дейности по сградите на читалищата и вътрешен интериор на сценичните и библиотечни пространства”. Къде в област Силистра отидоха средства по същата „линия“ В община Алфатар: НЧ „Ведрина 1948" – гр. Алфатар, кв. Попово; община Главиница: в селата Сухиндол, Черногор и Зафирово; община Дулово: НЧ "Никола Йонков Вапцаров 1895" – гр. Дулово, и в селата Грънчарово, Черник, Паисиево и Колобър; община Силистра: селата Калипетрово, Сребърна и Проф. Иширково; община Ситово: селата Ситово, Искра и Любен; община Тутракан: селата Нова Черна и Търновци. Средствата са между 3 хил. и 21, 5 хил. лв в зависимост от големината на населеното място и необходимите средства.
      Други читалища от областта получиха средства в направление "Художествено-творческа дейност и попълване на библиотечния фонд": читалищата в населените места Дулово, Черник, Водно, Окорш и Овен (община Дулово - между 1 000 и 3 000 лв), както и читалището в село Шуменци., община Тутракан. В пет читалища от общините Дулово (в селата Върбино, Скала, Водно и Прохлада), в Тутракан - село Шуменци, са разпределени пари в направление "Техническо оборудване, библиотечен и друг специализиран софтуер" - между 600 и 2 500 лева.

Няма коментари:

Публикуване на коментар