сряда, 9 август 2017 г.

Злато и бронз за незрящи спортисти от Силистра

С участието на представители на СКХУ „Доростол 2011“ в Благоевград Община Благоевград и Сдружение „Пирин Спорт 2013“ проведоха първия национален турнир по шоудаун за хора със зрителни увреждания, а основната цел е да се затвърди интересът към спорта у хората в неравностойно положение. Представянето на силистренци: шампион стана Седат Мусин, бронзов медал за Добромир Удрев и пето място за Станимир ИвановНаскоро  и в друг спорт за незрящи - стрелба с лък, силистренци от СКХУ „Доростол 2011“ се представи отлично - трето място в отборната надпревара на държавното първенство.

Шоудаунът е спорт за незрящи, който може да се оприличи на тенис на маса но ударите се правят с широка и плоска бата, а не с хилка - целта е чрез удар да се вкара топчето в противниковия джоб на масата. Топчето е по-голямо и се търкаля по масата, издавайки специфичен звук, по който играчите се ориентират къде се намира. Играта е достъпна и за зрящи, защото всички участници си слагат маски на очите. Целта е хората с остатъчно зрение да нямат предимство. Играе се до 11 точки, както и в тениса на маса. Състезателите се редуват с по два сервиза, а за попаднала топка в джоба се присъждат по две точки. (www.trud.bg

Историята на спорта започва от Джо Луис, който е напълно незрящ канадец, изобретил играта през 60-те години на миналия век. Целта му била да открие спорт, който да се играе за удоволствие и/или на състезателни начала без помощта на зрящ асистент. На дебюта по време на олимпиадата за хора с физически увреждания в Арнхем, Холандия, през 1980 г. шоудаунът се радва на невероятен успех като спорт за свободното време. Международният интерес се разпалва и шоудаун се играе за удоволствие на много други престижни световни надпревари. (www.infomreja.bg) 

Няма коментари:

Публикуване на коментар