сряда, 23 август 2017 г.

Пъргави ромки налагат с метли петелчещ се мъж в центъра на Силистра

Прохладна августовска утрин в Силистра. Около 8 ч. е, но все още администрацията не се е втурнала да работи в канцелариите си...за благото на народа. И кафенетата в центъра на града не пращят от хора, заседнали преди работно време над горещата освежаваща напитка. Три пъргави ромки размятат метли и събират сметта по тротоара пред бившата "поща". 

Вършат си съвестно работата жените, както му разбират и доколкото им позволяват техническите възможности. И изведнъж мъж в не първа младост - иначе спретнато облечен, напълно приличен на вид, най-вероятно роднина на една от работничките по чистотата, се закача с тях - нещо си говорят в спор на някакъв български и на неразбираем майчин език. 

Уж кротка на пръв поглед свадичка, но по едно време става напечено..., поради което метлите влизат в употреба с друго предназначение - отбранително. А, бе, борба направо - той налита, макар и не на бой - играе си някак, но трите женички не се дават - особено едната - обект на неговата закачка - хем го плаши с полиция, която никой не извика, хем го налага ту с дръжката, ту с другата част на метлата. Той се петелчи, тя като ярка подскача и налита, ругаейки го заплашително. Викаш си, стана тя като в сугубо битов екшън филм по сръбски образец от края на миналия век. 

Разгеле, размина се, петелът сви оперението си и се оттегли безславно от недовършения бой. Трите метли продължиха трудовата си активност - все едно нищо не се е случило на центъра на древния крайдунавски град. Оттеглям се от бойното поле и се питам - дали ще има продължение - на някой друг тротоар, пред къщна порта или между четирите стени в домашна обстановка...И още: театър ли беше или истинска сценка, характерна за всяка четвърто българско семейство, както твърдят специалистите по домашно насилие, без да влизат в подробности дали става дума за определен етнос или чисто и просто иде реч за т.нар. средно статистически българин.

Няма коментари:

Публикуване на коментар