петък, 11 август 2017 г.

Конкурсът „Речни ноти Тутракан" е на 25-26 август

Първото издание на конкурса е през 2000 г по предложение и изключителната подкрепа на проф. Петър Льондев. През тази година той става и първият председател на Международното жури. Интереса към конкурса е голям и за това всяка година изпълнителите се увеличават.

През 2007 г се появи и нов раздел - модерни танци, с което конкурса се превърна във Фестивал на изкуствата. Изключителни музиканти  през всичките тези години са били част от фестивалните дни: проф. Борис Карадимчев, Хайгашод Агасян, Пламен Мирчев - композитор, Графа.

Фестивалът „Речни ноти” си сътрудничи и с няколко Международни конкурса- „Славянски базар”, Беларус, като представителя за България Николай Текелиев е член на журито от самото му начало, Международния конкурс-„Бозторгай”, Казахстан и неговия Директор Карла Абдикаримова както и Международния фестивал „Одеский трамвайчик”, Украйна, с Директор Фьодор Ткач.

През месец август за десети път Тутракан ще се превърне в международен център на детски изкуства. През изминалите години на брега на река Дунав на открити сцени са си давали среща деца от България, Румъния, Сърбия, Босна и Херцеговина, Косово, Израел, Русия, Украйна, Унгария и Казахстан. С таланта и младостта на участниците и техните изпълнения и работните дните на фестивала се превръщат в истински празник за града. 

Конкурсът „Речни ноти” е включен в календара на МОН в програмата за осъществяване на мерките за закрила на деца с изявени дарби. Индивидуалните поп изпълнители от 8 клас до 12 клас получават по една годишна парична стипендия за първо, второ и трето място.

Сред местните изявени певци своя прощъпулник в Тутракан са имали Божана Спасова - Тутракан, Йордан Марков - Силистра (и двамата вече възпитаници на Музикалната академия), както и др. таланти, вкл. възпитаници на музикални педагози от Крайдунавска Добруджа. Заедно с Огнения Дунав" и Джулая, Нотите" са сред емблемите на културните прояви в Тутракан. 

Програмата на тазгодишното издание на „Речни ноти” (25-26 август) предстои да бъде публикувана на интернет страницата на конкурса www.echninoti-tn.net: 

Контакти, предложения и препоръки: 
- ОбщинаТутракан - тел.: 086/660 620 , факс: 086/660 636. Заместник-кмет по културата - Петя Василева, тел. 0899993605; 

- Общински център за извънучилищни дейности - гр. Тутракан   - тел.: 0866 / 60 399, Факс: 08/ 660 636. Доротея Бальовска - ръководител на Общински център за извънучилищни дейности град Тутракан и изпълнителен директор на международния конкурс за изкуства Речни ноти" гр. Тутракан - 0893370952. E-mail: tn_ocid@abv.bg.

Няма коментари:

Публикуване на коментар