петък, 18 август 2017 г.

Иширковци посвещават празник на покойния хореограф Стоил Енчев

През м. май 2016 г. бе чествана 50-ата година
от основаването на ансамбъла, чийто наследник е АНТП „Силистра” при НЧ „Доростол”, а негов пръв ръководител и хореограф е Стоил Енчев
По ФсБ-профила 
Кметство Проф.Иширково, Уикипедия и Версинаж

През м. февруари Общественият съвет на село Проф. Иширково открои три значими събития през 2017 г. по време на първото си за годината заседание, за да им даде старта  за подготовка на провеждането им. Така през май бе 110-годишнината от основаването на Народно читалище Просвета 1907, през м. ноември е предвидено тържество за 130-годишнината на ОУ Свети Климент Охридски

Преди това кметство с. Проф. Иширково и читалище „Просвета-1907” с. Проф.Иширково за пореден  път (на 14 октомври от 10 ч. на площада в селото) ще организират събора Иширково пее и танцува”. Деветото му издание е посветено на големия добруджански хореограф Стоил Енчев (1932-2007). Награждаван е десетки пъти със значки и медали, носител е на орден Кирил и Методий –първа и втора и степен. Талантът на твореца Стоил Енчев е признат и това личи от поканите да прави постановки в Държавните ансамбли за народни песни и танци („Филип Кутев“ София, „Тракия“ Пловдив, „Добруджа“ Добрич, „Загоре“ (Стара Загора) и др.
През м. май 1966 г. ръководството на община Силистра предлага на Стоил Енчев да създаде ансамбъл в крайдунавския град към тогавашния Окръжен народен съвет, на който той става главен художествен ръководител и хореограф. Там се проявява и неговата голяма творческа дарба. Той е един от малкото хореографи, които изграждат своя репертоар за ансамбъла си само със свои произведения.


В създадените постановки на фолклорни танци като „Опас” ,„Ръченик”, „Сборенка”, „Ръка”, „Половин ръка”, „Ляса”, „Честа”, „Повлекана” личи почеркът на твореца и познавача на фолклора. Изграждането му като творец личи и от постановките му в сюитни форми „На Мегдана”,” Добруджански засевки”, „Добруджански лазарки”, „Празнична Добруджанска сюита”, „Песни и игри от Силистренско”, „Бабушки коледари” и др. В тези постановки се вижда, че той е една изцяло оформена творческа личност.

Музикалните състави от селата Калипетрово, Сребърна, Алеково, Гарван, Айдемир, Старо село, Проф. Иширково и Кардам му дават огромно музикално богатство, което подбрано и подредено от Стоил Енчев се претворява в една изключително самобитна постановка.


Няма коментари:

Публикуване на коментар