неделя, 27 август 2017 г.

Преплувалите река Дунав в Силистра - от 8 до 73 години

В акваторията на река Дунав край Силистра – в района между комплекс „Дръстър” и СНЦ „Дунавски клуб” бе проведено единственото по поречието на река Дунав в България преплуване на великата европейска река, което се случва неизменно в края на м. август в най-източния български крайдунавски град от десетилетия насам.

Моника и Златко
са двата възрастови репера на
тазгодишното преплуване на
река Дунав при Силистра
Проявата е дело на община Силистра и на СНЦ „Дунавски клуб”. Тази година участваха 55 плувци (46 мъже, сред които и най-възрастният – Златко Станчев – на 73 години, като 9 бяха момичета и жени, сред тях и 8-годишната Моника Атанасова – получила наградата за най-малка участничка) от България – Силистра, Русе и Варна, както и наши представители от Великобритания и Германия, за пръв имаше участник обаче и от Хърватска.
При температура на хладката вода от 23,9 градуса плувците изминаха над километър, извозени предварително на две серии от по 4 лодки + соларния катамаран, охранявани от още толкова катери, за да бъдат гарантирани условия за безопасност – сред хората в тях бе и Веселин Суров – дългогодишен треньор по плуване, включително и на националния отбор на страната, вкл. на две олимпиади.

В заврялата от плувци вода бяха и известни личности – дългогодишният спортен активист и ротарианец инж. Мирослав Миткин със своя син Мирослав, учителката по математика Нуца Маринова с внука си Мартин от София, художникът Преслав Колев, почти неизменният победител в борбата за кръста на Богоявление Светлин Иванов, братята Валентин и Теодор Цветкови, Сиана и Виктор Василеви (брат и сестра), живеещият в Германия наш съгражданин Стоян Димитров, участващ в проявата „откакто се помни”, и др.
На 2 септември на територията на о. Чайка край Силистра е другата уникална спортна проява – „Плуване към спомена”, провеждана от близо 25 години насам и винаги в памет на вече около 150 „морски вълци” – спортисти, капитани на кораба и деятели на водните спортове.

От радио Шумен научаваме: 12 деца от Силистра се обучават в летни занимания по ветроходство. Инициативата е на Общинския детски комплекс и Сдружение „Дунавски клуб” в града. „През последните три години подобно обучение не е правено, тъй като базата ни не беше подходяща“, уточни за Радио Шумен председателя на клуба Красимир Коцев: „Интересът към този спорт е голям. Има много талантливи деца, с които ще продължим да тренираме“. На 6 септември от 10 ч. е регатата по ветроходство, където малчуганите ще покажат наученото. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар