петък, 25 август 2017 г.

25+1 години „Празник на Силистра“ (14 септември – Кръстовден)

В навечерието на 26-ия „Празник на град Силистра“ (14 септември – Кръстовден) община Силистра тиражира програмата на културните събития през м. септември, голяма част от които посветени на т.нар. Дни на Силистра (1-30 септември), определени през 1996 г. с решение на тогавашнияОбщински съвет Силистра.

Идеята на предходниците на днешните местни депутати е била в рамките на празничността да влязат събития, които и днес са важни в календара:  6 септември (от 11 ч. пред паметника на Борис III) и 22 септември (от 11 ч. пред паметника на Васил Левски) – съответно Ден на Съединението и Ден на Независимостта7 септември – ден, свързан с Крайовската спогодба от 1940 г. – панихида и освещаване на паметна плоча; 14 септември – Празник на град Силистра (отделна програма– областен център на Крайдунавска Добруджа; 15 септември – първи учебен ден за новата учебна година (преди това СУ „Дръстър“ открива учебната година на 1 септември)1 октомври – българските войски навлизат в Южна Добруджа – изконната българска територия е отново в пределите на България; и др.

1992 г. Инж. Стоян Плугаров
- кмет на община Силистра -
поздравява гражданството за
празника на града
Всички те и през настоящата година са „покрити“ с празнични епизоди (вж. Програмата на адрес в интернет: jordansilistra.blogspot.bg/2017/08/20171-30.html)

изпълнени с мигове на синовна преклонение и патриотична благодарност. В допълнение със събития, организирани от Регионална библиотека „Партений Павлович“ (4-30.09 - изложба за български багри и шевици с  материали от фонда на най-голямото библиотечно звено в региона; на 4.09. – откриване на  изложба „Дунавски романс” с живописни творби от художника  Георги Найденов – на първияетаж; на 13.09. 11 ч. – весел карнавал с литературни герои „В дядовата ръкавичка”;)от Регионален исторически музей (на 8.09., 17 ч. в археологическата експозиция – представяне на том 32 от юбилеен сборник „Добруджа”; и на 15.09. от 17 ч. в етнографската експозиция –„От киноцентъра до музейната витрина” – мобилна изложба на Исторически музей Попово)от Художествена галерия (12.09., 16 ч.Юбилейна (60 г.)изложба на живописеца Стефан Пенчев13.09. 17 ч. - откриване на изложба „Да бъде мир!” на художничката Ана Димитрова;14.09. от 17 ч. в Зала 13 представяне на най-новото справочно издание „Енциклопедия на Област Силистра).

Специално издание Силистренски панаир на
в. Спектър Силистра, 1993 г.
В празничната програма има и няколко концертни прояви на площад „Свобода“:  на 7.09. от 18.30 на площад „Свобода” или салон на Драматичен театър –Володя Стоянов-Войводата – подарък отпроф. д-р Иван Гаврилов от град София – известен български лекар и родолюбец; на 13.09. от 18 ч. гостува група „Хоризонт“ с проявата „Изпей „Обичам те” на български език!“; на 14.09. от 18.30 ч. е тържествената церемония по случай Празника на Силистра с поздрав от кмета д-р Юлиян Найденов към гражданите и гостите, и за финал: изпълнения на фолк певицата Поли Генова и на оркестър  „Канарите” (след тях – фойерверки); на 15.09. от 19.30 ч. е концертът на Йордан Марков – силистренец родом, заедно с дует „Шик” (Вили и Красимир Гюлмезови) под надслов „Последна глътка лято”; на 28 септември от 11 ч. при втория шадраван на Дунавския парк - Градски духов оркестър).

През 1993 г., в. Нова Сс трибуна
1994 г. Кръстовден. Празник на Силистра - вече е дело заедно на духовенството на православната църква, макар тогава да е в разкол (през 1992 г. в Силистра бе изграден Инициативен комитет за възстановяване на Доростолска епархия),
и на представителите на местното самоуправление - на сцената са
инж. Васил Калинов от БСП - председател на Общински съвет Силистра в периода 1991-1994 г., и инж. Стоян Плугаров - БЗНС -Н. Петков,  първият демократично избран кмет  на община Силистра, управлявал в периода 
1991-1995 г. 
В програмата има и няколко делови момента: Тържествено заседание на Общински съвет Силистра – 14 септември от 10,30 ч. в зала „Версай“; от 27 до 30.09. е откриването и провеждането на Европейски дни на наследството „Наследство и природа: пейзаж от възможности” с домакинството на Община Силистра;  от 27 до 29.09. е XІІ-ата Национална среща на музейните специалисти от страната на тема: „Иновативни форми за опазване и представяне на културното наследство”; от 11 до 16.09. на площад „Свобода“ е поредното „Търговско изложение“.

В програмата са включени и традиционни атрактивни мероприятия: Национален фестивал за шлагери и стари градски песни „Дунавски спомени – Силистра 2017”  – на 12.09. от 17 ч. на площад „Свобода” или в салона на Община Силистра; на 13.09. от 8 до 15.30 ч. в местността „Гизлиджа” в с. Смилец е празникът на динения маджун; на 30.09. от 10 ч. в центъра на с. Българка е вторият фолклорен събор „На мегдана - край чешмата в село Бръчма”.

И още: на  9.09. от 10.30 ч. в Дунавския  парк е конкурсът за елегантност за класически и  ретро автомобили „Дръстър”; в празничния 14 септември в Силистра пред сградата на ОКС (ОББ) гостува  пътуваща книжарница „Думи на 4 гуми”, а от 10.30 ч. в Дунавския парк е детското утро „Аз опознавам моя роден град, неговия бит и култура” –   празнични работилнички за деца; на  28.09. от 15 до 18 ч. в Дунавския парк е читалнята на открито с книги от фонда на РБ „Партений Павлович”;  30.09. г. е определен за Ден на отворени врати в Регионален исторически музей  („Археология“ и „Етнография“), както и в Природо-научен музей Сребърна.

В. Порт Силистра 1993 г.
А в началото – преди четвърт век + 1 година, бяха споровете между политиците – кой да бъде главният празничен ден на древния град, наследник на 4 цивилизации, защото за едните хоризонтът блестеше в бистро синьо (като небето, чувството за свобода и вярата в бъдещето), за други – грееше в ярко червено (като усещането за минало, изпълнено с народополезни дела), а за трета категория всичко бе неясно, объркано и противоречиво – типично по български.

В крайна сметка сметка избраниците на народа в началото на 90-те години се споразумяха и заковаха 14 септември за Празник на град Силистра – защото като една от люлките на християнството празникът Кръстовден се оказа символен. При това предшестващ началото на новата учебна година, чиито тържества са винаги вълнуващи за всички поколения българи; вписващ се между няколко национални празника, а и навечерието на поредния творчески сезон в читалищата и културните институти – неотменни духовни средища на Крайдунаска Добруджа, е също добър повод за празнуване.

Коментар във в. Спектър Силистра 1994 г.
И така – вече 26 години Силистра има своя празник, на който посвещава различни инициативи – някои от които като т.нар. Бирфест отмряха във времето – къде по финансови, къде по естетически причини; други си намериха своето трайно място – т.нар. търговско изложение (в началото наистина с елементи на панаир в Младежкия дом, сега повече просто ред от щандове за дрехи и лакомства в центъра на града), фестивалът „Дунавски спомени“, както и награждаването на най-новия утвърден от ОбС Силистра почетен гражданин (т.г. това е митрополит Амвросий - духовен водач на Доростолска епархия), водосветът за здраве - в първите години насред площада и навръх празника, после предимно в православния храм, и пр. 

Може би спортните прояви така и останаха на заден план, защото не са с дежурно присъствие в програмата, но никога не е късно за въвеждане в празничната практика на нови идеи – стига те да се по възможностите на хазната на общината, а и да са интересни за гражданите и гостите на Силистра.

Няма коментари:

Публикуване на коментар