четвъртък, 17 август 2017 г.

Паркова екоакция в Дулово

Съвместна акция за почистване на парка в град Дулово проведоха деца и възрастни, научаваме от ФсБ-профила Група За Патриотични Песни, инициатор на проявата, предшестваща на 16 септември, когато е официалният ден Да изчистим България ЗАЕДНО. Своеобразната генерална репетиция за него, в която участваха представители на три поколения дуловчани премина под надслов: ДА ПАЗИМ ПРИРОДАТА И ПАРКОВЕТЕ ЧИСТИ. Дуловският парк е сред най-одумваните по еко причини, особено в дните, когато се провежда свободният търговски ден.

Репортажен разказ специално за Версинаж от ГПП Дулово: „Да почистим парка си  от боклуци“ – група деца и членове от Група за патриотични песни  Дулово съвместно се хванаха ръка за ръка и направиха разделно почистване на боклуците в Парк Дулово. След кратки  напътствия и указания  от госпожите най-малките участници  маркираха чувалите за  разделни отпадъци  и се пръснаха като пилци из парка.

Къде с приказка, къде със смях, а имаше и възгласи от рода на „оле-ле, какво чудо намерих“, поставена им бе задача за намиране на най-оригинален  боклук . И те тръгнаха  по  всички  скрити местенца. Всяко дете  с учудващо внимание ровеше и събираше всеки боклук, фасче, хартийка, захвърлени дрехи, бутилки от бира и пластмасови шишета –разбира се, всичко бе сложено по  предварително разпределените чували.

Дали от хубавото време или от желанието да почистим парка, ентусиазмът беше голям. Малки и  големи  почистиха цялата площ. Може да се каже, че всяко второ кошче за отпадъци е без дъно и боклуците падат по земята, временно за целта децата сложиха чували в кошчетата, счупените дъски по пейките  се събраха и положиха до чувалите с боклук.

Многото събрани  хартии и ненужни  материали ще бъдат превозени от транспорт на общината. Днес не се раздаваха грамоти и плакети, нито сертификати за участие, радваха ни гласовете на децата, които огласяха  парка. Разбира се, бабите от ГПП накрая предвидливо бяха приготвили почерпка за всички участници.  Благодарим Ви, деца, Вашата инициатива  ще продължи през летния сезон.

Няма коментари:

Публикуване на коментар