сряда, 30 август 2017 г.

Читалищен деятел от Черногор на международен форум в Балчик

Назаем от ФсБ-профила С.Черногор Общ. Главиница:

Международният форум БЪЛГАРСКО НАСЛЕДСТВО" събра за третото си издание в Балчик учени, краеведи, фолклористи, сред които и представители на българските общности в Молдова, Украйна и Румъния. Срещата със сънародниците ни от Другата България“ бе в дните от 25 до 27 август и бе организира от Сдружение Българско наследство с директор Маруся Костова в партньорство с община Балчик и други институции.
Историческата конференция в рамките на форума, посветена на 180-годишнината от рождението на Васил Левски, бе водена от проф. д.и.н. Калчо Калчев от Великотърновския университет Св. Кирил и Методий, а във фоайето на Община Балчик бе подготвена изложба за живота и делото на Апостола

Участие в конференцията За етнологията на българите, проведена под ръководството на доц. д-р Елена Рацеева от Тараклийския български университет в Република Молдовас материала „Изгубената България взе и Марияна Нацова - читалищен секретар при НЧ Янко Забунов - 1957" с. Черногор (бел. ред. - за отбелязване - малкото добруджанско село е с три сайта в интернет).


Целта на форума е да се съберат на едно място българи от различни краища на света, които да говорят за своята история, бит и за съхранението на българското наследство. Гостуваха учени от Молдова, Украйна, Румъния и България - проф. Николай Червенков и д-р Иван Думиника  от Молдова, проф. Елена Кожухару от Румъния, от България - още доц. Ивайло Христов, Константин Константинов - директор на Регионален исторически музей Добрич, Анна Малешкова - писател, поет и краевед, и др.


В деня на официалното откриване на форума Марияна Нацова, получила грамота за активно участие в тридневния своеобразен фестивал на българщината, и самодейката Мерлин Динчер (на снимката вдясно) представиха в детайли годежарски джанфезен костюм от раклата на нашите баби. Във фестивалния г-ца Динчер отново беше облечена с автентична преселска носия. Представянето й на сцена направи впечатление на журито Георги Джилянов от Национален музикалния театър“ София - оперен певец, музикален композитор и театрален драматург, отредило й второ място и купа за индивидуално изкуство, както и на гостите - със своята непринуденост и чар, вкл. и заради чудесното изпълнение на песен за Хаджи Димитър и Стефан Караджа, прозвучала напълно в духа на формата на форума. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар