вторник, 29 август 2017 г.

1 септември - първи учебен ден на СУ „Дръстър” Силистра

1 септември 2017 г. 9 ч.
Спортно училище ДРЪСТЪР Силистра
открива новата учебна година
На 1 септември от 9 ч. СУ Дръстър Силистра открива поредната си учебна година. Директор на единственото по рода си училище в област Силистра е Петър Цветков, а негов заместник е Галя Илиева.

През лятото на 2005 година Общинският съвет в град Силистра взе решение за разкриване на Общинско спортно училище, на мястото на закритото 15 години по-рано учебно заведение със същото предназначение. В Държавен вестник, брой 60 от 22 юли 2005 година е обнародвано създаването му от образователното министерство.

И така: на 1 септември с.г. за пръв път гостоприемното ново училище разтваря врати за 98 ученици с прием две паралелки - VI   и VII клас и две паралелки – спортен профил от СОУ „Гагарин”, с ученици в VII и VIII  клас. Спортистите са пожелали да се занимават  с един от пет вида спортовефутбол, джудо, борба, плуване и лека атлетика. Първият директор на училището - известният футболен вратар Кольо Колев, започва с колектив от петима учители  по спортове и по общообразователни предмети, както и с четирима души непедагогически персонал.  

Идеята за име на училището ни Дръстър” е със заповед от 16 август 2006 г. на министъра на образованието и науката. На 17 януари 2008 година за пръв път са излъчени 10-те най-добри спортисти на училището за 2007 година. За пръв път в чест на Деня на спорта - 17 май  бе изработен и издаден училищен вестник Спортист”, който се реализира с помощта на учителите и учениците ни.

На два пъти през годините е получена придобивка от МОН и Община Силистра училищен автобус за пътувания по състезания и за извозване на ученици от селата Айдемир и Калипетрово. Всяка година се отбелязва Ден на Земята - 22 април, Международен ден на книгата - 23 април, 9 май - Деня на Европа, бележити дати на видни личности. Сформиран е отбор „Млад огнеборец”, който с първото си участие в районното състезание на младежките противопожарни отряди спечели първо място комплексно и класиране за националната надпревара.

Успешно се разработиха и защитиха различни училищни проекти на МОН- за училищна униформа, мярка „Без свободен час”,по програма „Българските библиотеки - съвременни центрове за четене и информиране”,проект „Ремонт и реконструкция на спортни площадки”. За радост на всички се сдобихме със спортна площадка с изкуствена настилка. Петата година от съществуването ни започна с успешен старт - вече паралелките са 10, учениците - 197. Първи випуск - през 2010, чиито зрелостниците се дипломират успешно и това бе старт за реализация на шест студенти, сред тях и отличничката на випуска Кристела Васкова Василева.    
     
Приет първи студент в НСА, треньорски профил - една от гордостите на силистренското плуване - е Илия Веселинов Василев.От 2011 година в новия учебен план за девети клас се въвежда специалност Треньор по вид спорт”По повод 10 години от възобновяването на спортното училище в област Силистра се реализираха множество прояви: „Дни на отворените врати по спортове”. 

През първите си десетина 10 години възпитаниците на ОСУ Дръстър” Силистра са спечелили общо 374 медала от държавни и международни първенства и турнири. Търсим и постигаме европейски модел за развитие на съвременно училище, шанс за постигане на елитни спортни постижения и професионално развитие в областта на спорта.

Няма коментари:

Публикуване на коментар