четвъртък, 31 август 2017 г.

Септември с температури в нормата


ПРОГНОЗА ЗА ВРЕМЕТО ПРЕЗ МЕСЕЦ СЕПТЕМВРИ 2017 г.

През септември отслабва интензивността на атмосферната циркулация над Европа поради намаляването на топлинните различия между океана и сушата. Това е причина за усилване на климатичното засушаване в нашата страна. Макар и рядко в някои години валежите превишават неколкократно месечните норми. Обикновено облачните дни са от 2 до 6, а тези с валеж – около 4. Измервани са изключително високи температури – около 40°, но през втората половина от месеца има условия за слани във високите полета.

Средната месечна температура за равнините е между 18 и 21 градуса, за високите полета – от 15 до 17 градуса, за планините – между 4 и 9 градуса, по Черноморието 18-19 градуса. Средната месечна сума на валежите за равнините е между 30 и 50 л/кв.м, а за планинските и припланински райони – от 50 до 80 л/кв.м. За Източна България сумите са между 25 и 35 л/кв.м, в югоизточните райони до 45 л/кв.м.
Прогноза:
Тази година през септември се очаква средните месечни температури да бъдат над нормата. Месечната сума на валежите ще бъде около и под нормата. Месецът ще започне със слънчево и горещо време, максималните температури на места ще достигат 33-35 градуса. Промяна ще настъпи около средата на първото  десетдневие и през втората половина ще бъде променливо. Ще има и превалявания, придружени от гръмотевици. Температурите около 4-5-ти ще се понижат, а към края на десетдневието отново ще се повишават. 

През повечето дни от второто десетдневие се очаква относително спокойно време, сухо, предимно слънчево и по-топло от обичайното. Малка вероятност за превалявания има около 11-и и около 15-и, а по-голяма - към 19-20-и. В края на десетдневието ще започне и понижение на температурите. И през третото десетдневие  по-голяма е вероятността атмосферната циркулация да се запази и по-често да бъде предимно слънчево, а валежите да са малко. Температурите ще са по-високи от обичайните, но все пак ще се понижават климатично.

Национален институт по метеорология и хидрология при БАН Филиал ВарнаМарияна Попова – синоптик; Йордан Чешмеджиев – физик метеоролог; Метеорологична обсерватория Силистра

Няма коментари:

Публикуване на коментар