сряда, 16 август 2017 г.

18-годишна силистренка сред най-добрите в света по информационни технологии

На сн.: Ирина Куртева - вляво, и Искра Николова
Сдружението на завършилите Стопанския факултет на Софийския университет „Св. Кл. Охридски“ бе организатор за поредна година на участието на българския национален отбор в най-голямото световно ученическо състезание по информационни технологии MOS World Championship, В него задочно се конкурираха над 700 000 младежи и девойки от над 130 държави, като 200 от тях бяха на финалите (България бе представена от петима ученици), проведени от 30 юли до 2 август в град Анахайм.  
Сред тях бе и националният победител за България Ирина Куртева от 11 „а“ клас на ПМГ „Св. Климент Охридски“ Силистра (учебна 2016-2017) с преподавател по информатика Искра Николова, която е и ръководител на групата „Сертифициране по ИТ“ по проект „Твоят час“. Зад океана г-ца Куртева се представи успешно, заемайки пето място (за отбелязване – победителят е младеж от съседна Румъния) в категорията Microsoft Office Specialist Word 2013. От петимата българи още двама са в челните десетки в своите категории, като най-предното ни класиране (сребърен медал) е на Даниела Павлова от ГПАЕ „Гео Милев“ Бургас .
Да припомним, че през м. май т.г. от всички финалисти на национално ниво само един достигна максимума от 1 000 точки и това бе Ирина Куртева. На практика силистренката е национален шампион на България, с което се класира за участие в световните финали на разноски на организаторите (финансовата подкрепа на състезанието е на Microsoft).

Коментар на Искра Николова за постижението на своята възпитаничка: „Успехът се дължи и на близо петгодишното сътрудничество между Стопански факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ и ПМГ „Св. Климент Охридски“ Силистра. Проектът „Microsoft YouthSpark – Кариера в ИТ“ е насочен към 25 000 ученици в средните училища, включително от региони с голяма младежката безработица. На учениците се предоставят достъп до обучение по ИКТ чрез Microsoft Imagine Academy, както още по предприемачество, курсове за кариерно развитие и консултации. През учебната 2016-2017 година над 3 000 ученици от цялата страна са постигнали най-високото ниво на световно призната професионална сертификация Microsoft Office Specialist и Microsoft Technology Associate“.

Впечатленията на Ирина Куртева от различните етапи на състезанието: „На първия етап на състезанието в Силистра постигнах 1 000 т., изпълнявайки задача за 50 минути, с което се класирах на националния шампионат, където потвърдих резултата си. По време на пребиваването в САЩ имаше възможност за общуване с различните участници, вкл. с представители на страни като Китай, Парагвай, Мароко, Нова Зеландия и др. По програмата посетихме „Дисниленд“, а българската група бяхме и в други големи градове, вкл. Сан Франциско и Лос Анджелис. Смятам, че участието в състезанието e полезно при кандидатстване в различни университети.

Класната ръководителка Татяна Христова за лауреатката от световното състезание на Microsoft: „Ирина Куртева е пълна отличничка и участва в олимпиади и по други дисциплини – примерно по астрономия. В София на националния шампионат тя участва заедно с още двама ученици от ПМГ – Емануил Джамбазов, също от моя клас, както и Боян Стоянов, който тази година бе абитуриент“.

Няма коментари:

Публикуване на коментар