сряда, 30 август 2017 г.

Бизнес среди от Китай с интерес към инфраструктурни проекти в областите Силистра, Шумен и Ямбол

По покана на Негово Превъзходителство Джан Хайджоу в посолството на КНР в София с участието на бизнес делегация от негови сънародници бе проведена среща с представители на властовите институции от три български административни области. Силистра бе представена от областния управител Ивелин Статев и от Ростислав Павловсекретар на община Силистра, от кмета на община Шумен Любомир Христов и от зам. кмет на община Ямбол.

Срещата бе продължение на предварителни разговори, водени от китайски дипломати във връзка с декларирани инвеститорски намерения в България при посещения в някои от общините предвид техни логистични и инфраструктурни позиции в страната.

По време на работните срещи, една от които бе наскоро в община Силистра, са били обсъдени възможностите за сътрудничество при изпълнение на мащабни инфраструктурни проекти на територията на общината между Република България и Китайска народна република. Община Силистра кандидатства за побратимяване и с голяма област в КНР и вече е изпратила изискуемите документи за сключване на Споразумение за сътрудничество с провинция Хъбей.


На срещата в резиденцията на посланика представители на присъстващите китайски фирми с възможности в сферите на строителството, електрониката и телекомуникациите, както и от четвъртата по големина в света банкова институция, работеща с 52 държави, са заявили интерес към изграждането на скоростния път „Лесово – Ямбол – Шумен – Силистра“ и към мост над река Дунав.

Още преди десетина години тогавашните областни управители на Силистра, Шумен и Ямбол подписаха общ документ, обосноваващ необходимостта държавата да инвестира в изграждането на трасето, включително и с идеята то да завърши на река Дунав с цел изграждане на мостово съоръжение при Силистра – КълърашВ средата на миналото десетилетие кметът на град Дунауйварош, Унгария, подари по време на гостуването си в България на община Силистра документацията на мост при града над река Дунав.

Да припомним, че през последните 15 години към мост по течението на Долния Дунав между България и Румъния инвеститорски интерес проявиха в различните години консорциуми от Китай, Испания, Португалия, Русия, Оман, както и смесени дружества от тези и от други страни. 

Преди 6 години Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията подписа  в качеството си на възложител договор за възлагане на малка обществена поръчка със софийска, която да изготви документация за разработване на прединвестиционни проучвания към проект за нов мост на река Дунав при Силистра - Кълъраш. Две години по-късно под егидата на президентството в Силистра бе проведен и специален форум, завършил с подписване на Декларация за сътрудничество и съвместни усилия за изграждането на трети мост между общините Силистра и Кълъраш.

Според предварителната информация на сайта на община Шумен срещата в София е организирана със съдействието на Националната асоциация „Един пояс, един път“ и е част от мащабната програма за подпомагане и развитие на отношенията между Република България и Китайската народна република.

Няма коментари:

Публикуване на коментар