вторник, 15 август 2017 г.

Богорово очаква гости за празника си на 26 август


26 август 2017 г. 10 ч. М. "Липите" край с. Богорово

Празник на селото. Селото се намира на 16 км югоизточно от Силистра, непосредствено на българо-румънската граница. Разположено е на пътя Силистра-Добрич. Старото му име е Грамости, променено след възвръщането на Южна Добруджа към България след 1940 г. с името на изтъкнатия български енциклопедист от Възраждането и радетел за чист български език – Иван Богоров. 

Тук своя втори дом преселници от село Кълний, Румъния, след Крайовския мирен договор от 1940 г. До края на 90-те години на ХХ век в Богорово има застава на Гранични войски. 
Родом от Богорово са братята спортисти Неделчо Цветков - дългогодищен президент на СКЕ "Багаин" Силистра, и Петър Цветков - директор на СУ "Дръстър" Силистра. Богоровец е и проф. д-р  Лучиян Ангелов Милков (специалност „Организация и управление извън сферата на материалното производство“)  преподавател в УНСС София и в Шуменски университет „Епископ Константин Преславски“.


2011 г. Християнски кръст с височина пет метра и триметрови рамене  бе осветен в местността "Мали орман" край силистренското село Богорово. Местните шегаджии наричат местността още остров "Тайван", понеже от височина приличала на остров. Композицията, изработена от дърводелеца Димитър Димов, е издигната с финансовото съдействие на бизнесмена Теодор Теодоров. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар