петък, 18 август 2017 г.

В Смилец подготвят терена и тренират за празника на динения маджун

Според Празнична програма „Дни на Силистра 2017”(1-30 септември) - виж. www.jordansilistra.blogspot.bg/2017/08/20171-30.html


 на 13.09. 8-15.30 ч. в с. Смилец, 
     ще бъде проведен 

Празник на динения маджун – с. Смилец 2017 :

     8 ч. „Хайде за динки!” – тръгване с каруци към бостана
     9 ч. Работилница за динен маджун и домашна баница
     11 ч. Официално откриване и начало на фолклорната и конкурсна програми   
     Конкурси  за най-гиздава (писана) каруца, за най-красив динен фенер и
     най-оригинално моделиране върху дърво. Фолклорна програма.
     15 ч. Дегустация на динен маджун и топла баница
     15.30 ч. Обявяване на резултатите от конкурсите

От пост във ФсБ-профила С.Смилец Община Силистра научаваме обаче, че местните организатори - кметството и НЧ Светлина” вече подготвят терена в местността Гизлиджа, където и тренират за празника, т.е. подготвят първите партиди от деликатеса, за да са сигурни, че не са забравили...какво са произвели миналото лято по стара рецепта. В очакване на...любопитни и надявам се, добронамерени гости - не само управленски величия, гости от побратимени градове, а и обикновени ценители на фолклора и на традициите по добруджанските земи.

От ФсБ-профила на Община Силистра  научаваме  още: За трета поредна година в силистренския край предстои единственият по рода си Празник на динения маджун. В него участват много местни фолклорни формации и читалищни самодейци.

Кметство с. Смилец, НЧ Светлина-1906г“, Клуб на жената Импулс към читалището и  смилешките деца по проект Приеми ме на село“ засадиха бостан с дини. В момента тече трескава подготовка на всички терени, на които ще се състоят събитието и различните ателиета към него.

Програмата тази година включва „Варене на маджун“, „Най-гиздава, т.е писана, каруца“, Най-красив динен фенер" и „Най-оригинално моделиране върху дърво“. С възстановката на Жътвата се заемат жените майсторки от Клуб Импулс“ - те ще месят, точат и пекат на пещ вкусната българска баница.

Няма коментари:

Публикуване на коментар